Pia Bergman är expert på ekonomisk brottslighet vid Skatteverket. Foto: TT

Skatteverket: Över 90 miljarder betalas ut i svarta löner varje år

Uppdaterad
Publicerad

91 miljarder kronor. Så mycket beräknas de svarta inkomsterna uppgå till årligen i Sverige. Nu ska Skatteverket granska oredovisade förmåner närmare – med städbranschen i fokus.

Riksrevisionen publicerade på tisdagen en granskning av rut-avdraget och dess konsekvenser sedan det infördes 2007. Myndigheten slår bland annat fast att den dåvarande regeringen överskattade effekten av att omvandla svarta jobb till vita.

Samtidigt beräknar Skatteverket, i en rapport som släpptes i början av februari, att de svarta inkomsterna uppgår till totalt 91 miljarder kronor årligen i Sverige.

– Det har minskat inom vissa branscher, som exempelvis restaurang, medan det har ökat mest inom bygg- och bemanningsbranschen, där städ ingår, säger Pia Bergman som är expert på ekonomisk brottslighet vid Skatteverket.

Svårt att upptäcka svartstädning

I år ska Skatteverket särskilt granska svartarbete, id-fusk och oredovisade förmåner inom städ- och transportbranschen närmare.

– Det vi hör från både facket och Arbetsmiljöverkets håll är att nattarbete inom städ ökar och den här nattsvarta städningen är svår att upptäcka. Giriga personer som inte bryr sig utnyttjar det osynliga arbetet för att tjäna pengar, säger Pia Bergman.

Utför påhittade jobb

I slutet av januari publicerade åtta svenska myndigheter en gemensam lägesrapport om fusk och annan brottslighet i arbetslivet. Bland annat handlar den om hur olika bidrag och subventioner kan utnyttjas av kriminella och oseriösa aktörer.

En punkt gällde fusk med rot- och rut-bidrag. Genom att utföra påhittade jobb kan företag få utbetalningar från Skatteverket. Pengar som sedan fördelas i ett nätverk av ”köpare” och ”säljare” av tjänsterna.

– Vid ett bygge kan man kontrollera om något har utförts, men är det en städtjänst går det inte på samma sätt. Det viktigaste är att se till att de här uppläggen blir omöjliga, då behöver myndigheter kunna jämföra information med varandra, säger Pia Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.