Skillnader i kontrollkrav på inhyrd personal

Uppdaterad
Publicerad

Det varierar mycket mellan de olika landstingen och regionerna när det kommer till vilka krav man ställer på hyrbolagens kontroller av inhyrd personal. Bara i ett fåtal landsting kräver man att hyrbolagen tar referenser från de senaste arbetsgivarna.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att många vårdgivare struntar i att själva ta referenser på inhyrd vårdpersonal innan de tas in i verksamheten. Detta trots att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rekommenderar att vårdgivaren själv ringer till tidigare arbetsgivare.

Vår granskning har visat att man i många fall lägger över kontrollansvaret på bemanningsföretaget som hyr ut vårdpersonalen. Däremot har landstingen och regionerna möjlighet att ställa krav på vilka kontroller bolagen ska göra av personal som hyrs ut.

Inhyrd personal i vården

Visar stora skillnader

SVT Nyheter har gått igenom avtalstexter för upphandlade bemanningsföretag i flera landsting, samt ställt frågor till samtliga landsting och regioner om vilka kontroller av inhyrd vårdpersonal som de kräver att bemanningsföretagen gör. Vi har bland annat frågat vilka krav man ställer på kontroller hos tillsynsmyndigheten IVO, kontroll av eventuella träffar i belastningsregistret samt kontroll av referenser.

Samtliga 21 landsting och regioner har svarat på SVT:s frågor.

Vår granskning visar att det skiljer mycket mellan de olika landstingen och regionerna när det kommer till vilka kontroller man kräver att upphandlade bemmanningsföretag ska göra av vårdpersonalen man hyr ut.

Referenser utan krav

De allra flesta landstingen och regionerna, 19 stycken, kräver att bemmaningsföretagen tar referenser på vårdpersonalen från tidigare arbetsgivare. Men i elva landsting och regioner ställer man däremot inga krav på antal referenser. Och lika många saknar krav på att referenserna ska komma från den eller de senaste arbetsgivaren.

Endast fem landsting kräver specifikt referenser från de senaste arbetsgivaren.

I åtta av landstingen och regionerna ställer man inga krav på att bemanningsföretagen ska göra återkommande kontroller hos IVO om eventuella anmälningar som rör vårdpersonalen. Endast tre av landstingen kräver att detta sker inför varje uppdrag. I sju av landstingen ställer man krav på återkommande kontroller, dock varierar det hur ofta de ska göras.

Belastningsregister bara ibland

I sex av landstingen och regionerna kräver man regelmässigt att bemanningsföretagen ska kontrollera all vårdpersonal mot belastningsregistret, innan de hyrs in. I en majoritet av landstingen, 12 stycken, kräver man belastningsregisterutdrag men endast för vårdpersonal som hyrs in i vissa verksamheter, till exempel psykiatri, missbruksvård, vård av barn och unga eller personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

I två landsting, Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen, svarar man ”nej” på frågan om de kräver att hyrbolaget ska ha kontrollerat vårdpersonalen mot belastningsregistret.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet