I början av sommaren fick Ann-Sofie och Jan Grundström beskedet att sonens skola, JB-gymnasiet i Halmstad, skulle läggas ner. Hela koncernen hade gått i konkurs och i Halmstad fanns ingen ny ägare som kunde ta över. Plötsligt stod de utan skola.
Nu frågar de sig hur de skulle ha kunnat förutse det här.
– Man försöker ju att få en inblick och man hoppas att det inte ska gå galet. Men vi hade ju aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här, säger Ann-Sofie Grundström.
”Titta på bokslutet”
På Skolinspektionen menar man att föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat.
– Ja, det tycker jag att man kan göra. Ett bokslut är till exempel något man kan titta på. För många föräldrar är det här förstås komplicerade frågor att sätta sig in i, medan det är enklare för andra, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.
Ann-Sofie Grundström anser dock att det inte är rimligt.
– Vi har nog med att se till att våra barn mår bra. Det är för mycket om man som förälder ska behöva ta del av skolans ekonomi.
Jan Grundström konstaterar att aldrig beställt ut en årsredovisning inför barnens gymnasieval.
– Nej, jag har aldrig haft en tanke på det. Men det kanske man måste göra i framtiden, säger han.
Saknar kunskaper
Samtidigt saknar Skolinspektionen själv kunskaper för att kunna göra några egna djupare ekonomiska granskningar.
– Det har bildats nya bolagsformer och företagsstrukturer, skolor har gått samman, och det här behöver man ju ha kompetens för att kunna analysera, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.
Och det saknar ni i dag?
– Ja, i dag har vi inte en tillräcklig kompetens för att kunna göra sådana analyser.
Jan Grundström tror att den skakiga skolmarknaden kommer att få föräldrar att bli mer vaksamma framöver inför sina barns skolval.
– Friskolorna kommer nog att få det svårare att få elever. Folk kommer att kolla upp ännu mer och bli mer kritiska.
Ann-Marie Begler på Skolinspektionen menar samtidigt att man inte får glömma bort att även kommunala skolor läggs ner.
– Oavsett hur aktivt ställningstagande man som förälder gör så finns det aldrig några garantier för att en skola ska finnas kvar, säger hon.