Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det särskilda stödet för eftersatt vård försvinner trots överbeläggningar men sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) menar att det är bättre att satsa på långsiktiga bidrag.

SKR: Landets regioner kommer att gå med underskott nästa år – trots nytt bidrag

Publicerad

Regeringen ger landets regioner 1,8 miljarder mer i generellt statsbidrag nästa år. Men samtidigt väntas pris- och löneökningar samt ökade pensionsavsättningar kosta regionerna över 20 miljarder.

Därmed riskerar många regioner att gå med underskott nästa år, varnar Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

De generella statsbidragen till regionerna för 2022 var 44 miljarder kronor. De skulle ha minskat till cirka 41,5 miljarder 2023 utan tillskott från regeringen. Regionerna fick i budgeten 1,8 miljarder av regeringen, vilket innebär att nivån blir ungeför den samma som i år. Däremot kommer regeringen att minska de riktade bidragen med närmare hälften, eller 18 miljarder. Man tar bland annat bort vissa bidrag kopplade till pandemin, till exempel 12 miljarder som tidigare var öronmärkta för covidtestning och vaccin, och även 6 miljarder till eftersatt vård.

SKR är kritiskt till att pengarna till den eftersatta vården försvinner och menar att det kommer att bidra till underskott i budgeten för landets 21 regioner, framför allt då pandemiskulden i vården kvarstår.

Samtidigt tynger också pris- och löneökningar samt ökade pensionsavsättningar budgeten för regionerna. SKR räknar med att enbart pensionsavsättningarna kommer att kosta regionerna nästan 22 miljarder nästa år. Dessutom kämpar sjukvården med personalbrist.

Därför räcker inte regeringens ökning av de generella statsbidragen med 1,8 miljarder, menar SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.

– Det som hade behövts är att öka den generella budgetnivån med 10 miljarder. Då hade man fått lika mycket pengar och köpkraft som man hade år 2022, säger hon.

Ministern: behövs inte tillfälliga pengar

Personalbristen inom vården är någonting regeringen vill förbättra genom de 1,8 miljarder i generella bidragen, enligt den nya sjukvårdsministern, Acko Ankarberg Johansson (KD).

 – Det var tillfälliga pengar kopplade till pandemin. Nu växlar vi över till två miljarder årligen som ska gå till att öka antalet vårdplatser, säger hon i Agenda och svarar på SKR:s kritik.

– Regionerna behöver mindre av tillfälliga pengar, och mer som siktar på en större möjlighet att planera lokalt och långsiktigt, säger hon.

Men Annika Wallenskog är inte övertygad om att detta räcker.

– Problemet är att när det gäller antal vårdplatser är ju att vi har så stor brist på personal, så det kan vara svårt att få till de vårdplatserna på grund av den här stora personalbristen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.