Under gårdagens regeringsförklaring lanserade Ulf Kristersson flera reformer i välfärdssektorn, bland annat gällande skolans styrning och en omfattande organisationsöversyn av hälso- och sjukvården. Däremot nämndes ingenting om den skriande arbetskraftsbristen eller statsbidragen som kan komma att minska med över 10 miljarder kronor 2023, enligt SKR. Detta under en mycket svår ekonomisk tid.
Risken är enligt SKR att tid och resurser läggs ”på stora, kostsamma organisationsförändringar istället för att exempelvis höja vårdens kvalitet och korta väntetiderna”.
– I det svåra ekonomiska läge vi befinner oss i hade vi önskat oss en tydligare signal i regeringsförklaringen om att regeringen ska ge SKR förutsättningar att möta lågkonjunkturen. Nu förväntar vi oss att sådana besked kommer i budgeten, säger SKR:s ordförande Peter Danielsson (M).
”Det är ganska illa”
Hur illa är läget?
– Det är ganska illa. Framför allt för regionerna, de har en väldigt tuff situation, men många kommuner har också det tufft. Vi ser hur kostnaderna ökar över hela linjen samtidigt som räntorna ökar. Samtidigt har vi kapacitet och vi har hanterat kriser förr men det är viktigt för oss att regeringen krokar arm med kommunerna och regionerna och ger oss förutsättningar att klara den tuffa tid som står framför oss.
– Vi hade också gärna velat se att regeringen hade uttalat liknande ambitioner som den har när det gäller att minska regelbördan för företag även för välfärdssektorn.
”Kommer behöva göra tuffa prioriteringar”
Kommer inte ekonomiska stöd från regeringen kommer regionerna och kommunerna att behöva göra väldigt tuffa prioriteringar enligt Peter Danielsson.
– Skulle det visa sig att det inte kommer ökade statsbidrag kommer framför allt många regioner men också kommuner behöva göra tuffa prioriteringar i sin budget och då kommer det också få konsekvenser.
Är du förvånad över att det här inte nämndes i regeringsförklaringen?
– Vi är förvånade över att man inte nämnde mer om välfärdssektorn. Det är ändå 8 av 10 välfärdstjänster som utförs i kommuner och regioner och vi står för 25 procent av BNP så vi hade önskat att det var lite mer fokus kring hur man ska stötta kommuner och regioner mer i den lågkonjunktur vi är på väg in i.