Att bygga upp logistiken runt att coronatesta 100 000 personer i veckan tar tid, säger Emma Spak, sektionschef på SKR. Bilden visar Emma Spak under en av de myndighetsgemensamma presskonferenserna under coronapandemin. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SKR: Tar tid att få testlogistiken på plats

Publicerad

Att bygga upp logistiken runt att coronatesta ett stort antal personer tar tid, enligt Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner. Tydliga besked om hur notan för testerna ska betalas har dessutom dröjt. Men nu förväntar sig både SKR och Lena Hallengren (S) att antalet tester ska bli fler.

Det finns kapacitet för att göra 100 000 coronatester varje vecka i Sverige. När socialminister Lena Hallengren (S) fick frågan av SVT Nyheter om varför endast en tredjedel av de testerna görs bollade hon över det till landets regioner.

– Det Lena Hallengren säger är att det finns en nationell testkapacitet som nu sannolikt är uppe i 100 000 tester i veckan. Men det räcker inte att ha labbkapacitet, det måste också finnas en logistik runt att testa så många personer, säger Emma Spak, sektionschef för avdelningen för vård och omsorg på SKR.

Coronapandemin

”Helt annan typ av provtagning”

Det är riskgrupper och personer som är inlagda för vård som tillhör den första prioriteringsgruppen för att testas. Till grupp 2 hör personal inom vård och omsorg och till prioritetsgrupp 3, den grupp som testningen framför allt trappas upp inom i nuläget, hör personal inom annan samhällsviktig verksamhet.

Bland de som inte är inlagda på sjukhus handlar det om tester som görs hemma, alternativt på teststationer man kan ta sig till med bil.

– Det är en helt annan typ av provtagning än vad man har i vanliga fall. Att både få upp den praktiska logistiken och att få digitala system att fungera, att någon tar emot provsvaren och meddelar den som har testats, är en ganska komplex kedja. Regionerna började tidigt att bygga upp detta, men det tar tid så man kan inte få allt på plats omedelbart, säger Emma Spak.

Var oklart kring ekonomin i början

Emma Spak tror att vi kommer se en ökad mängd provtagningar framöver.

Att Folkhälsomyndighetens strategi för vilka som ska provtas, när de ska testas och vad provsvaren ska användas till, har kommit på plats har varit viktigt för regionernas arbete, säger Emma Spak. Den ekonomiska delen, att regionerna får ett statligt stöd för att göra tester, har också varit en viktig pusselbit.

– Det har varit oklarheter runt ekonomin tidigare. Det är en sak att säga att man kommer ta alla kostnader, men i slutändan måste det klargöras hur det ska gå till och på vilket sätt regionerna kunna söka medel. Under förra veckan benades det ut hur det ska fungera, fram till och med priogrupp 3, säger Emma Spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet