• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En kvinna med mobiltelefon. Vi lägger totalt fyra timmar per dag på att titta på skärmen enligt statistik från trackingappen Moment. Foto: TT

Allt fler väljer bort mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Teknikbolagen svettas. Tricken är avslöjade och mobilanvändarna gör uppror. En ny rörelse mot smarta telefoner växer och till och med skaparna själva börjar inse att saker och ting har gått överstyr.

Vissa raderar Facebook och Instagram, andra stänger av wi-fi och några låser in sin mobil. Som om den vore ett monster.

På ett sätt är den ett monster. Den slukar vår tid, den saboterar vårt fokus och den dribblar med vårt psyke. Samtidigt är den vår bästa vän. Den berättar vad det är för väder, hur snabbt det går att ta sig från punkt A till punkt B, den tar fantastiska bilder och den hjälper oss att hålla kontakt med våra vänner.

Monstret har väckt oss

Men det är just monstret som har fått många mobilanvändare att vakna till och börja reflektera över tiden som läggs på att stirra på skärmen – totalt fyra timmar per dag enligt statistik från trackingappen Moment.

Nu har även utvecklarna själva börjat förstå vidden av vad de har skapat, och i en artikel i The Guardian berättas om flera före detta höjdare på teknikbolag som gjort avbön för att ha skapat vissa beroendeframkallande funktioner.

Teknikutvecklare gör avbön

Justin Rosenstein, en före detta Facebook-ingenjör som var medskapare till “gillaknappen”, berättar hur han själv installerat en spärr på sin telefon så att han inte kan ladda ned appar. Han har också blockerat Reddit och Snapchat, som han jämför med heroin.

– Alla blir störda. Hela tiden, säger Rosenstein.

Tristan Harris går ännu längre i sina farhågor över vad tekniken gör med oss. Han är en före detta Google-anställd som kallats för “det närmaste man kommer en person med ett samvete i Silicon Valley”.

– Jag vet inget mer akut problem än detta. Det förändrar vår demokrati, och det förändrar vår förmåga att tala med varandra och att bygga relationer, säger han till tidningen.

Vill att vår tid ska användas bättre

Tristan Harris lämnade Google för ett par år sedan och startade initiativet Time Well Spent – en rörelse för att få teknikbolag att ta större moraliskt ansvar för det de utvecklar så att användaren får ut så mycket som möjligt av tiden hen lägger på mobilen.

Samma initiativ har nu spridit sig till Sverige. Företrädare för ett tiotal teknikbolag har gått samman för att försöka påverka både användare och utvecklare att skapa ett sundare förhållande till teknik.

– Vi älskar teknik, men vi tycker att det är viktigt att man bygger teknik där användaren får ut så mycket som möjligt av den tiden som spenderas på telefonen. Det är inte att man använder telefonen mycket som är ett problem, utan hur man använder den, säger Hoa Ly, en av talespersonerna för Time Well Spent Sweden.

Apparna är som enarmade banditer

Hoa Ly berättar att han själv har reflekterat mycket över sitt mobilanvändande. Nu har han raderat alla sociala medier-appar och gömt resten av apparna från hemskärmen på telefonen. På så vis blir tröskeln högre för meningslöst surfande. Han får heller inga notiser och han stänger oftast av telefonen när han arbetar för att inte bli störd.

– Man kanske bara skulle kolla klockan men fastnar i 20 minuters skrollande på Instagram, säger han.

Som doktor i psykologi har han goda insikter i hur appar är utformade för att göra oss beroende.

– Exempelvis har Facebook själva berättat att de har utnyttjat en psykologisk sårbarhet för att komma åt det här. Man jobbar med något som kallas för intermittent förstärkning, samma sak som enarmade banditer använder. Det handlar om att informationen portioneras ut oregelbundet och belöningarna alltså kommer oregelbundet. Det får oss att vilja komma tillbaka hela tiden, berättar Hoa Ly.

Telefonen stör även när den är avstängd

Men det är inte bara plingande och blinkande som stör oss. Bara blotta närvaron av telefonen gör att vi får svårare att koncentrera oss, berättar Hoa Ly och hänvisar till en studie gjord vid University of Texas i Austin.

Studien gick ut på att studenter skulle göra flera svåra tester. Hälften av studenterna fick ta med sig telefonen in i klassrummet men sätta den på ljudlös och antingen lägga den med skärmen nedåt på skrivbordet, i fickan eller i väskan. Den andra hälften fick lämna telefonen utanför klassrummet.

Resultatet visade tydligt att eleverna som lämnade telefonen utanför presterade bättre än de som fått ha telefonen i närheten av sig. Bara närvaron av telefonen, trots att den var avstängd, störde alltså fokus.

Hoa Ly, en av talespersonerna för Time well spent Sweden. Foto: SVT

Teknikjättarna börjar reflektera

Den smygande trenden eller tendensen att allt fler inte vill bli störda hela tiden tycks alltså ha gjort avtryck hos teknikjättarna. Facebook har till exempel själva gjort en studie som visar att innehållslöst skrollande i flödet får människor att må mentalt sämre. De har därför sen januari ändrat flödet så att inlägg från nära och kära prioriteras högre än till exempel nyheter.

– Vi känner ett ansvar för att våra tjänster inte bara är roliga att använda utan också bidrar till människors välmående, skriver vd Mark Zuckerberg i ett Facebookinlägg.

Så kanske är vi på väg mot nya tider. Vi blir mer medvetna om företagens manipulationer och att vår egen tid är i fara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.