Se när Svante Berger svarar på SVT:s reporters frågor i videon ovan. Foto: Från MSB:s presentation

Skrotad MSB-enkät om corona väntas kosta 15 miljoner

Publicerad

En nedlagd nationell enkät om corona från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bedöms kosta omkring 15 miljoner kronor. MSB varnades även för Amazon som leverantör, men valde ändå att fortsätta med projektet, uppger Sveriges Radio Ekot.

MSB inledde arbete i mars med digital covid-19 enkät som skulle besvaras via mobilen. Tanken var att genomföra en nationell kartläggning över symptom.

Men projektet har kantats av svåra meningsskiljaktigheter och den 8 maj beslutades att skrota hela idén, enligt tidigare uppgifter i SVT.

Coronapandemin

Varnades av jurister

Nu rapporterar Sveriges Radio Ekot att MSB varnades av externa jurister om riskerna med att lagra data hos Amazon Web Services, enligt handlingar som Ekot har tagit del av.

Efter varningen valde MSB ändå att fortsätta med Amazon som leverantör.

– De här kapacitetsfrågorna var väldigt viktiga. Där var Amazon ett företag som klarade att leverera på en annan nivå och på kortare tid än någon annan, säger Svante Werger, särskild rådgivare på MSB till Ekot.

Kostnad: 15 miljoner

Projektet har hittills kostat MSB 14 miljoner kronor och kostnaderna väntas stiga till totalt 15 miljoner kronor, uppger Ekot och hänvisar till uppgifter från MSB.

Google och den svenska identifieringsappen BankID var andra leverantörer i projektet. Båda skulle få ta del av personuppgifter. I Googles fall rörde det sig om användarnas ip-adresser som skulle komma att lagras på amerikanska servrar, uppger Ekot.

Sårbarheterna i uppläggen granskades aldrig av någon extern aktör, rapporterar Ekot.

– Jag känner för egen del att jag inte på något sätt skäms för att vi drog full fart i det här arbetet för att försöka snabbt få fram någonting som skulle kunna vara till stöd för smittohanteringen i Sverige, säger Svante Werger till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet