• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SMHI sålde enhet till före detta chef utan budgivning

Uppdaterad
Publicerad

SMHI sålde i april enheten Sjöfart till en före detta chef, utan att ta in anbud och utan extern värdering. En upphandlingsspecialist säger att det kan röra sig om olagligt statsstöd – och att köparen kan bli tvungen att betala extra för affären.

Enheten gör prognoser för fartyg i internationell trafik, vilket hjälper dem att undvika oväder och att välja rutter som sparar bränsle. Den har funnits i mer än 30 år och har de senaste åren haft intäkter på 43-49 miljoner kronor per år, enligt Dagens Nyheter som var först med att berätta om affären.

I maj beslutade SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt att avveckla Sjöfart. Motiveringen var att enheten gått med förlust det senaste året och att det krävs stora utvecklingskostnader för att få den lönsam.

Sålt till nybildat företag

Enheten såldes till det nybildade företaget Gale Force AB för 5,5 miljoner kronor. Ägaren Tom Sandberg var tidigare chef för Sjöfart i 14 månader och slutade på SMHI så sent som i april.

– SMHI tog ett beslut att lägga ner verksamheten. Efter att de gjort det, så frågade de mig om jag var intresserad av att gå in i en dialog om ett övertagande. Efter lite funderande så sade jag ja, därför jag tror att det finns potential i systemet och produkten, säger han till Dagens Nyheter.

Flera tänkbara köpare

Affären genomfördes utan budgivning och utan extern värdering, trots att det enligt DN finns flera andra tänkbara intressenter, både i Sverige och utomlands. Enligt Brennerfelt hade en budgivning kunnat skrämma bort kunder, vilket man ville undvika.

Björn Skarp, jurist på Upphandlingsmyndigheten, säger att SMHI kan ha sålt till underpris, vilket i så fall räknas som olagligt statsstöd. Om EU-kommissionen kommer fram till att SMHI brutit mot lagen så måste SMHI återkräva stödet från köparen.

– Det drabbar stödmottagaren, i det här fallet företaget som har fått köpa verksamheten. Kommissionen räknar då sannolikt ut mellanskillnaden mellan det marknadsmässiga priset och det pris som betalades. Stödmottagaren är även skyldig att betala ränta på det olagliga stödet, säger Skarp till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.