Åskoväder och SVT:s meteorolog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Maria Augutis berättar om varför plötsliga åskväder kan uppstå och hur du ska göra gör att skydda dig. Foto: SVT

SMHI varnar för nytt åskoväder som drar in: ”Fortsatt stökigt”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för att oväder med kraftig åska under förmiddagen kan drabba Stockholm och delar av Södermanlands och Uppsala län.

– Det kommer att fortsätta vara stökigt även i dag i de östra landskapen, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

”Åskan är i huvudsak ute till havs och det är osäkert i vilken omfattning åskan berör land”, skriver SMHI, som har utfärdat en gul varning.

Hur vädret kommer att utvecklas under dagen går inte att veta exakt, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis i Morgonstudion.

– Det är osäkra prognoser. Egentligen kan hela Östersjölandskapsområdet få åska under morgonen, säger hon.

– Håll koll på radarn och håll koll på himlen. Om molnen blir högre än vad de blir breda och de blir mörka, då kan det vara något på väg in.

Risk för översvämning

Ovädret kan bland annat medföra risk för störningar i elförsörjningen och tågtrafiken på grund av blixtnedslag. Även risk för att exempelvis källare och vägar kan översvämmas. Det är även risk för bränder.

Från fredagsmorgonen väntas skurar passera som kan ha inslag av kraftig åska som kan ge skyfallsliknande regn, 30-40 mm/3h.

Även hagel kan förekomma.

Kraftigt åskoväder under torsdagen

Under torsdagen drog ett kraftigt åskoväder in över nordvästra Götaland och delar av västra Svealand.

På Lidingö utanför Stockholm träffades flera ungdomar av blixten i samband med en fotbollsträning på Lidingö utanför Stockholm. Tre uppgavs under torsdagen vara allvarligt skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.