Sedan ett par veckor tillbaka har smittspridningen bland barn och unga ökat i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport stod personer i åldersgruppen 0–19 år för 18 procent av det totala antalet fall som rapporterades under vecka tio.
– Barn och unga brukar inte vara annorlunda än någon annan. Är det ett gammalt virus kan barn och ungdomar drabbas mer, som vid svininfluensan. Men nu bör alla vara lika mottagliga, säger Tomas Bergström.
En av förklaringarna tros vara ökningen den smittsamma brittiska varianten som nu är dominant i många regioner. I resultatet från Folkhälsomyndigheten fanns varianten i över hälften av de positiva resultaten i de flesta regioner. På vissa håll var förekomsten av högre än så, som i Region Kalmar, där den brittiska varianten förekom i 83 procent av de positiva svaren.
– Den dominerar just nu, och det är bra. Den sydafrikanska varianten, som kanske är ett större problem, är det en mycket marginell spridning av, säger Tomas Bergström.
Där har den ökade spridningen tvingat skolor att ta till drastiska åtgärder. I början av mars tvingades Ljungnässkolan i Mönsterås stänga efter ett virusutbrott med över 50 fall på kort tid. Som följd valde kommunen även att stänga ner sporthallar, idrottsanläggningar och fritidsgårdar.
– Det ingen skillnad i hur barn sprider smitta. Barn är också människor, så spridningen beror i stort på hur mycket virus man har. Ju mer virus desto mer smittsam är du.