De senaste tio åren har antalet som insjukna i tarmbakterien campylobacter från färsk svensk kyckling fördubblats, enligt Folkhälsomyndigheten.
Förra årets registrerades 7.000 personer i Sverige som sökt sjukvård efter att ha drabbats av tarmbakterien som kan orsaka hög feber, magsmärtor och diarré. Värsta tiden för smittan är på sensommaren.
LÄS MER: Allt fler smittas av svensk kyckling
Trots det görs inga tillräckliga åtgärder.
Det menar Smittskyddsläkarföreningen med läkaren Eva Lindhusen Lindhé i spetsen, som kritiserar Livsmedelsverket för att inte göra tillräckligt för att förhindra detta.
– Det är skandal att man låter ett så här stort utbrott pågå utan att man gör särskilt mycket för att stävja det, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Sveriges Radio P4 Väst.
Hon menar att Livsmedelsverket lägger över allt ansvar på kycklingproducenterna.
Bör märkas med varningsskyltar
Campylobacter försvinner till 90 procent vid frysning och Eva Lindhusen Lindhé tycker att myndigheter ska kräva att all svensk kyckling säljs fryst eller att den märks upp med varningsskyltar.
Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt är alla på olika sätt inblandade i kedjan.
LÄS MER: Smittskyddsläkare slår larm
Livsmedelsverket har möjlighet att genom lagar ändra på situationen men myndigheten säger till Ekot att det är företagen och livsmedelsbranschen som är ansvariga för säkerheten och att Livsmedelsverkets ansvar är att kontrollera.
Ett svar som inte får godkänt av Eva Lindhusen Lindhé.
– Det är inte acceptabelt. Svenska folket ska inte vara försökskaniner för kycklingindustrin om de lyckas med sina åtgärder eller inte, säger Eva Lindhusen Lindhé.
Smittskyddsläkarföreningen har nu krävt svar av Livsmedelsverket på hur kycklingen kan göras säker för svenska konsumenter.
– Vi tycker att man ska tala om för svenska folket att färsk kyckling just nu inte är en bra föda, säger Eva Lindhusen Lindhé.
LÄS MER: En av fem unga vet inte att man kan bli sjuk av färsk kyckling
Så här undviker du att bli smittad
- Genomstek alltid kyckling – genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
- Drick inte opastöriserad mjölk.
- Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
Källa: Livsmedelsverket
Detta är campylobacter
- Campylobacter är en bakterie och är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige. Den finns över hela världen.
- Bakterien förekommer i den normala tarmfloran hos livsmedelsproducerande djur, till exempel kyckling, gris, nöt och får, samt i vatten. Den kan överföras mellan djur och människor.
- Bakterien bakterien kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor och liknande och därmed smitta via andra livsmedel.
Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten