I juli 2014 blev det tillåtet att sätta upp så kallade attefallshus utan bygglov på sin tomt. Huset fick då vara max 25 kvadratmeter och endast byggas som ett komplement till ett redan existerande hus på tomten.
Nu har regeringen klubbat igenom ett nytt förslag där den tillåtna ytan för attefallshuset ökar med fem kvadratmeter. Ett sätt att skapa förutsättningar för fler komplementsbostadshus och bostäder med högre boendekvalitet, enligt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).
– Det ger helt andra förutsättningar för att ha olika planlösningar, hygienutrymmen, kök och allt det som man behöver. Att kunna möblera friare och också lättare kunna uppfylla höga energikrav, säger Per Bolund.
Sätt att lösa bostadsbristen
Per Bolund säger att lagändringen från 2014 inte har lett till den expansion av byggande som man hade hoppats på. Därför vill man nu förändra reglerna kring storleken.
– Vi har lyssnat till branschen och vill ge andra förutsättningar för att bygga, säger han och fortsätter:
– Vi ser att det här är viktigt för människor att kunna förverkliga sina drömmar och planer, men också ett sätt som en del i regeringens arbete att lösa den bostadsbrist som vi nu upplever.
Om allt går som regeringen tänker är planen att regeländringen ska träda i kraft den 1 mars 2020.
Attefallshus
- Kan användas som permanentboende och fritidsbostad, men också som gäststuga, garage, förråd, kontor, växthus, bastu eller båthus.
- Får endast byggas på tomt där det redan finns ett bostadshus.
- Bygglov behövs sällan, om det inte är så att det uppförs i en ”värdefull miljö”. Däremot krävs ett startbesked som man kan få genom att göra en anmälan till byggnadsnämnden.
- Om huset ska byggas nära stranden krävs tillstånd.
- Högsta nockhöjd får vara max 4 meter, vilket möjliggör att det kan finnas ett loft.
- Huset måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs det tillstånd från grannarna.
Källa: Boverket