Snö och regn drar in – varnar för besvärligt väglag

Uppdaterad
Publicerad

Glöm varmt och soligt vårväder de närmaste dagarna. I delar av landet har SMHI har utfärdat en orange varning för kraftigt snöfall och halka. I helgen blir det fortsatt kyligt och byar av regn, snö eller snöhagel.

Vårvärmen dröjer och det ostadiga vädret fortsätter. På torsdagen väntas mestadels regn i Götaland, men i norra Götaland och upp över södra Svealand ser det ut att bli blötsnö. I norr väntas fortsatt snöfall, men alltmer lätt och alltmer uppsplittrat. Små solchanser finns i främst mellersta Sverige, enligt prognoserna.

– Hittills i april har vi haft fortsatt vinterväder. Man tycker ju att april borde vara annorlunda, men nu är det vinter. Återigen har vi lågtryck med snö och regn på väg in, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret i Morgonstudion.

SMHI snövarnar

För nordligaste Götaland och Södra Svealand har SMHI utfärdat en orange varning för kraftigt snöfall och halka. Varningen innebär att vädret kan innebära konsekvenser för samhället och vissa risker för allmänheten och skador på egendom och miljö.

I delar av Svealand kommer det från och med torsdag kväll bli riktigt halt, berättar Jannicke Geitskaret

– Om man redan har hunnit byta till sommardäck är det inte värt att ge sig ut på vägarna med bilen, säger hon.

I helgen ser det ut att bli fortsatt kyligt med kalla nätter och klassiskt aprilväder på dagarna i stora delar av landet, med en eller annan lokal by av regn, snö eller snöhagel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.