Vårvärmen dröjer – klassiskt aprilväder på många håll i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

April månad är här – liksom det klassiska aprilvädret. Snön faller på flera håll i Sverige och i de södra delarna av landet är det blixthalt på vägarna.

Efter ett rekordsoligt mars är vi inne i en period med mer ostadigt väder. Flera lågtryck har dragit in och passerar över Sverige, och i och med kylan faller snön på många håll i landet.

Men snöfall i april är inte ovanligt, menar Deana Bajic, meteorolog på SVT.

– Det är klassiskt aprilväder, säger hon.

Det kalla vädret har lett till att många vägar fryst på under natten, framför allt i södra Sverige där det hala väglaget har resulterade i flertalet trafikolyckor. I Kronobergs län gick räddningstjänsten med en varning om blixthalka under tisdagsmorgonen.

– Det gäller att vara försiktig, framför allt sent på kvällen och tidigt på morgonen när nederbörden passerar. Behåll vinterdäcken på och var försiktig när du ger dig ut i trafiken, säger Deana Bajic.

Vårvärmen dröjer

Under kvällen kommer snön fortsätta falla runtom i landet, framför allt norra Norrland. Men i söder stabiliseras vädret något.

– Men i morgon drar ett nytt nederbördsområde in över de södra delarna av landet, säger SVT:s meteorolog.

Även helgen väntas bli kall, och den som törstar efter vårvärme får vänta till mitten av april.

– Först då ser läget bättre ut. Då blir det lite varmare och mer vårkänsla, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.