Det var i Ekots Lördagsintervju som utrikesminister Tobias Billström (M) tog avstånd från den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren, partiet PYD, eftersom det enligt honom finns en för nära koppling till den terrorlistade organisationen PKK.
Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att avståndstagandet är ett tecken på att Sverige följer överenskommelsen man slutit med Finland och Turkiet – som är ett steg på vägen för ett svenskt Natomedlemskap.
Regeringen har tagit ”kontroversiella steg”, enligt Johansson, och hävdar att beslutet fattats utan någon kontakt med oppositionen.
”Regeringens hantering av Natoprocessen är både oroväckande och undfallande. Först veckans besked om att öppna upp för kärnvapen på svensk mark, och nu avståndstagandet mot kurderna i Syrien”, säger Morgan Johansson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.
I överenskommelsen står det att de nordiska länderna inte kommer ge stöd till YPG / PYD. SVT har ställt frågan till Socialdemokraterna om de gör en annan tolkning av överenskommelsen än vad den sittande regeringen gör, men de har valt att inte återkomma med svar.
”Har kämpat mot IS”
”Ingenting har förankrats i riksdagen. Regeringen agerar helt självsvåldigt på ett sätt som bryter mot svensk utrikespolitisk tradition”, säger han och fortsätter:
”YPG/PYD har spelat en viktig roll i kampen mot terrorsekten IS, och har haft starkt stöd av väst, bland annat USA. Kurderna i Syrien förtjänar ett stort erkännande för det. Att den svenska regeringen nu vill ta avstånd från dem är ett svek.”
”Kommer Sverige blunda?”
Vänsterpartiet är kritiskt och partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling kallar beslutet för ett bevis på svaghet.
Samtidigt säger Kristersson att regeringen bara följer den trilaterala överenskommelsen. Hur ser du på det?
– Det var ju väldigt tydligt att Ann Linde (dåvarande socialdemokratisk utrikesminister, reds. anm.) sade att det här är en fråga om tolkningar och där det finns ett utrymme för Sverige att agera utifrån vad vi tycker är rätt och riktigt, säger Svenneling och påpekar att V redan har kritiserat avtalet som den tidigare regeringen undertecknade i juni.
Samtidigt ser han skillnader mellan hur de båda regeringarna hanterar frågan. Enligt honom ”kryper” den nuvarande för Erdogan på ett sätt som begränsar Sveriges möjlighet att föra en självständig utrikespolitik.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver i en kommentar att hon ser allvarligt på att Natoansökan gör att regeringen anpassar sin utrikespolitik efter Turkiets president Erdogan.
”Steg för steg tystnar Sverige som röst för demokrati och mänskliga rättigheter. Demokrati handlar inte bara om att hålla val, det måste också finnas fria medier, skydd av minoriteter och mänskliga rättigheter” säger hon.