Arbetsmiljöverkets genomgång av anmälningar om våld i årskurserna F-6 visar på en kraftig ökning sedan 2019. Socialdemokraterna menar att uppgången är ett direkt resultat av regeringens politik.
I den kostnadskris som har rått de senaste åren i svensk ekonomi har man valt att skära i budgeten till skolan, menar Åsa Westlund, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
– Sveriges kommuner har tyvärr en lagstiftad skyldighet att alltid hålla budgeten i balans och det har inte staten så det är staten som måste gå in i såna här situationer. Och det har den här regeringen inte gjort, man har lämnat skolan åt sitt öde i den här kostnadskrisen, säger Åsa Westlund.
Vill se resursklasser
Även Centerpartiet kritiserar regeringens budget och föreslår att resursklasser ska skapas för att barn som inte fungerar i vanliga klasser ska få bättre stöd.
– Jag skulle vilja se resursklasser där man tidigt lyfter ur de elever som visar asocialt beteende, som visar våldsamhet, tendenser till stök och att man tidigt ger de helt andra förutsättningar och det stöd de behöver, säger partiledare Muharrem Demirok.
Vilket ansvar anser du att ni har för det ni gjorde under den tiden som ni satt i regeringen?
– Jag tror ingen politiker kan svära sig fri från hela den här situation. Däremot kan man se att situationen har eskalerat de senaste åren, säger Demirok.
Ministern: ”Har stort ansvar”
Skolminister Lotta Edholm (L) har i samband med SVT:s granskning sagt att situationen är oacceptabel. Hon menar att det delvis är en kulturfråga och framhåller att både föräldrar och skolan måste ta ett större ansvar.
På frågan om vilket ansvar hon själv har som skolminister svarar Edholm:
– Jag har ett stort ansvar. Till exempel att ändra lagstiftning som gör lärarens befogenheter tydligare och ett ansvar att öka resurserna.