Socialdemokraterna: Förbjud vinstuttag i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Förbjud vinstuttag i skolan och stoppa etableringen av nya religiösa friskolor, det är två av de tre förslag som Socialdemokraternas Magdalena Andersson (S) presenterade under en pressträff på Almedalveckans första dag.

– Skolorna i Sverige ska ha fokus på kunskap, inte på vinstjakt, säger partiledaren.

Den 30 juni beslutade regeringen om en ny utredning som ska ta fram konkreta förslag på ett förbud mot vinstuttag för fristående skolor. Magdalena Andersson understryker att utredningen ska säkerställa att ett eventuellt förbud inte ska kunna kringgås.

– Vi vill alltså inte bara förbjuda vinstuttaget, utan också se till att alla eventuella kryphål täpps igen, säger Magdalena Andersson (S).

Val 2022

Det är inte första gången frågan om vinstuttag i skolan befunnit sig på riksdagens bord. 2018 genomfördes en omröstning som även då initierades av Socialdemokraterna, samt Vänsterpartiet, efter en utredning av företag inom vård och skola. Det dåvarande förslaget röstades ner.

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson är förslaget ett försök att flytta fokus till en fråga Socialdemokraterna tror sig kunna vinna röster på.

Nationellt skolvalssystem

Inom kort kommer regeringen även att presentera ett förslag om att stoppa nya religiösa friskolor.

– Vi har sett exempel på hur våldsbejakande islamister som Säpo varnat för driver skolor för våra skattepengar, säger Magdalena Andersson (S).

Regeringen har även gett Skolverket i uppdrag att komma med förslag på ett hur ett nytt nationellt skolvalssystem kan se ut. Detta eftersom det nuvarande systemet är orättvist och rörigt, menar Andersson.

– Ett nationellt skolval kan öka transparensen och rättsäkerheten och dessutom minska skolsegretationen, säger Magdalena Andersson (S).

Hör mer från pressträffen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet