Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och statsminister Ulf Kristersson (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna är Sveriges största parti och det enda som ökar, enligt SCB:s undersökning av partisympatier i maj 2023. Foto: TT/TT

Socialdemokraterna ökar i SCB:s partisympatimätning – som enda parti

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är det enda parti som har en statistiskt säkerställd ökning i SCB:s undersökning av väljarstöd i maj 2023. Siffrorna visar hur svenskarna skulle ha röstat om det vore val idag.

– Det var mycket som var intressant, men också mycket som var väntat, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Elisabeth Marmorstein om den senaste partisympatiundersökningen

Partisympatiundersökningen visar valresultatet om det skulle vara riksdagsval i maj 2023, samt de förändringar som har skett sedan november 2022 och sedan riksdagsvalet 2022.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får egen majoritet och Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna minskar jämfört med den senaste mätningen i november i fjol. Vänsterpartiet och Moderaterna ligger stilla i opinionen, men det är inte säkerställda förändringar.

Både Liberalerna och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren och får 3,4 respektive 3,7 procent i väljarstöd. Båda låg över spärren mätningen i november.

De fyra partierna i regeringsunderlaget får tillsammans 44,2 procent i SCB:s väljarundersökning.

– Det här är ett maraton, inte sprint. Och det maratonloppet har just börjat. Vi jobbar oss systematiskt igenom alla de reformer som nu ska få ordning på Sverige. Vi fattar att det är en stor svår uppgift och att många nu är ganska bekymrade över läget i Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna ökar med 8,3 procentenheter jämfört med valresultatet och landar på 38,6 procent. Det är en statistiskt säkerställd uppgång.

– Det var länge sen Socialdemokraterna hamnade över 38 procent. Man får gå tillbaka till november 2008 för att hitta det, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Hur många procent har SD?

Sverigedemokraterna tappar väljarstöd med 2,5 procentenheter sedan valet och landar på 18 procent. Jämför man med november 2022 är minskningen 0,2 procentenheter, men den är inte statistiskt säkerställd.

– Jämfört med höstens valresultat är det bara Socialdemokraterna vars stöd har ökat. Moderaterna har samma stöd som i valet, medan Sverigedemokraterna och Centerpartiet har tappat mest mätt i procentenheter, säger Leonora Uddhammar, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna har vunnit röster från alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet sedan riksdagsvalet.

Socialdemokraterna är Sveriges största parti

Socialdemokraterna: 38,6 (+4,0* sedan november) (+8,3* sedan valet) 

Moderaterna: 19,1 (+0,2 sedan november) (0,0 sedan valet) 

Sverigedemokraterna: 18,0 (-0,2 sedan november) (-2,5* sedan valet) 

Vänsterpartiet: 7,3 (-0,3 sedan november) (+0,6 sedan valet) 

Centerpartiet: 4,2 (-1,2* sedan november) (-2,5* sedan valet) 

Miljöpartiet: 4,1 (+0,3 sedan november) (-1,0* sedan valet) 

Kristdemokraterna: 3,7 (-1,2* sedan november) (-1,6* sedan valet) 

Liberalerna: 3,4 (-0,7* sedan november) (-1,2* sedan valet) 

Övriga: 1,7

SCB genomför från och med i år partisympatiundersökningen (PSU) en gång årligen.

PSU för maj 2023 genomfördes under perioden 27 april–25 maj.

Totalt ingick 9 261 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige som är röstberättigade i riksdagsval. Svaren samlades in genom telefonintervjuer (både mobila och fasta telefoner) och via webbenkät. Totalt svarade 4 334 personer, vilket motsvarar 46,8 procent. Elisabeth Marmorstein om den senaste partisympatiundersökningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.