Lars Schröder / TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken politik ska Socialdemokraterna gå till val på? SVT:s reporter reder ut turerna kring – och reaktionerna på partiets politikarbete. Foto: Lars Schröder / TT/Ulf Palm/TT

Socialdemokraterna presenterar ny riktning – över 200 förslag

Publicerad

Socialdemokraterna vill skapa en ny riktning för Sverige in i 2030-talet. På tisdagen presenterades över 200 förslag – men vilka som är viktigast vill partiet ännu inte säga.

– Vi har en guldgruva att plocka reformer från, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin under en pressträff.

Under tisdagen presenterade partiet de över 200 förslagen som de elva arbetsgrupperna har tagit fram. Arbetet har pågått sedan våren 2023.

Bland förslagen finns skarpare integrationspolitik, avskaffande av ebo, nya påföljder för unga kriminella, svensk antimaffia-lagstiftning, ett program för riskfamiljer, mobilförbud i skolan men också poliser i varje kommun.

Någon viktigaste fråga vill dock Tobias Baudin inte peka ut – eller vart partiet är på väg.

– Nu börjar jobbat där partistyrelsen ska prioritera vilka vi ska lägga fram till vår kongress nästa år. För på kongressen kommer fokus vara en ny riktig för Sverige, säger han under pressträffen.

35-timmars arbetsvecka

En punkt som fått uppmärksamhet redan på förhand är förslaget om arbetstidsförkortning. Arbetsgruppen, som letts av Annika Strandhäll, föreslår att det ska införas 35-timmars arbetsvecka till 2035.

Kritiker menar dock att den är dyr och komplicerad att genomföra.

– Arbetstid är en fråga om respekt för de som jobbar. Det som händer nu är att vi tar vidare de här förslagen till vår partistyrelse och inför vår kongress nästa år, säger Tobias Baudin.

Höger eller vänster

Under pressträffen fick Tobias Baudin flera gånger frågan om Socialdemokraterna rör sig åt höger eller vänster, men det var inget han ville svara på.

– Vi fokuserar på att ta tag i de stora samhällsproblemen som finns: ojämlikhet, marknadiseringens misslyckanden och kriminaliteten i vårt land, säger han.

Han vill inte heller fördjupa sig i att förslagen kommer utan prislapp.

– Jag är helt övertygad om att mycket av det här kommer att bli vår politik. Men på en punkt kommer vi socialdemokrater inte förändra oss, det kommer att bli ordning och reda i statens finanser.

Förslagen ska ligga till grund för den politik som medlemmarna beslutar om på Socialdemokraternas nästa kongress. Enligt Tobias Baudin kommer partiet anta ett helt nytt partiprogram, det tionde i ordningen, under kongressen 2025.

Förslagen som kan bli ny S-politik

  • Totalstopp för anvisning av nyanlända till utsatta områden.
  • Inkomstkrav för den som vill flytta till ett utsatt område.
  • Förtur i bostadskön för akademiker till lägenheter i utsatta områden.
  • Språkkrav för personal i förskolan.
  • Fri kollektivtrafik för barn och unga.
  • Nationellt mobilförbud för ökad trygghet och studiero i skolan.
  • Avskaffa betyget F och fokusera läroplanen på grundläggande kunskaper, inte abstrakt tänkande.
  • En polisstation i varje kommun – bemannad dygnet runt.
  • Minst en bank i varje kommun.
  • 100 procents höjning av infrastrukturbudgeten.
  • Klasspappor för ökat föräldraengagemang. Föräldrar ska kunna få ersättning för att vara med i skolan.
  • Sverigekort för max 500 kronor i månaden för alla upp till 26 år. Ska gälla kollektivtrafik i hela landet.
  • Elbil för vanligt folk. Personer som tjänar högst 28 000 kronor ska ha möjlighet att leasa elbil för 1 500 kronor i månaden
  • Stegvis införa 35-timmars arbetsvecka till 2035.
  • Inför en svensk antimaffia-lagstiftning.
  • Ny påföljd för unga i form av särskild utskrivningsprövning. Inte tidsbestämt, utan var sjätte månad prövas om den unge riskerar att begå fler brott.

Totalt har arbetsgrupperna lämnat över 200 förslag.

Källa: Socialdemokraterna/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.