Annika Strandhäll (S) och Johan Pehrson (L).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den svenska arbetsmarknad och alla arbetsmarknad i världen är under ständig förändring. Vi behöver göra mycket för att förstärka arbetsmiljön för människor idag som upplever ohälsa på arbetet” – hör debatten i klippet. Foto: SVT

Strandhäll (S) och Pehrson (L) i debatt om 35-timmars arbetsvecka

Uppdaterad
Publicerad

Annika Strandhäll (S) anser att förkortad arbetstid kan minska antalet sjukskrivningar. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) frågar sig hur det ska finansieras.

– Det finns ingen svart hatt som vi kan dra upp en kanin ur, säger han i Aktuellts debatt.

Frågan om arbetstidsförkortning har återigen seglat upp på agendan. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna vill att arbetsveckan minskar från 40 till 35 timmar.

Enligt Annika Strandhäll visar försök som gjorts att en kortare arbetsvecka har positiva hälsoeffekter.

– Vi har otroligt stora problem med stress och sjukskrivningar på den svenska arbetsmarknaden, säger hon.

”Jobbar man mindre blir det mindre gjort”

Hon pekar på att drygt 800 svenskar dör på grund av arbetsrelaterade sjukdomar varje år och att antalet sjukskrivningar är högst inom vården.

Johan Pehrson tycker att det finns andra metoder för en hållbar arbetsmarknad.

– Det är mer logiskt för mig att tänka på att man kan anställa fler och inte jobba mindre, för jobbar man mindre, då blir det ju oftast mindre gjort, säger han.

Strandhäll: Sverige ligger efter

Strandhäll säger att Sverige ligger efter resten av Europa, och påpekar att övriga länder i Norden har kortare arbetsveckor.

– Norge och Danmark har 37-timmars arbetsveckor. Island har 36-timmars arbetsvecka – och är på väg mot 32.

Pehrson ser inget problem med att arbetstiden minskar för vissa, men anser att det är en överenskommelse mellan arbetsgivare och facket.

– Om man har en välståndsutveckling, då ska ju det leda till högre reallöner eller så får man välja själv om man vill jobba kortare arbetstid.

Pehrson: Kommer påverka kvalitén

Pehrson ifrågasätter även vad som ska ersätta den minskade arbetstiden.

– Om vi ska jobba mer än tio procent mindre vill jag upplysa alla om att det inte finns någon svart hatt som vi kan dra upp en kanin ur, säger han och fortsätter:

– Det här kommer ju påverka kvalitén i välfärden, det kommer innebära skattehöjningar för de människor som Strandhäll vill ge ett lättare och bättre liv.

Enligt Strandhäll finns det inget som stödjer argumentet om att förkortad arbetstid skulle innebära mycket högre kostnader ”i något land”.

”Produktiviteten ökade”

Hon hänvisar till när Sverige senast beslutade om att korta arbetstiden 1973.

– Produktiviteten ökade, tillväxten ökade för att man organiserade om arbetet, säger Strandhäll och tillägger att ny teknik och AI också kan ändra förutsättningarna.

– Varför vill du inte sänka arbetstiden ännu mer i sådana fall?, frågar Pehrson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.