Reformen ska enligt arbetsgruppen inledas med ett forskningsprojekt där 5 000 arbetstagare, under ett års tid, ska arbeta 35 timmar i veckan. Projektet ska främst riktas till arbetsplatser inom välfärden.
Förslaget gör sedan gällande att, efter analyser, införa 35-timmars arbetsvecka i hela samhället till 2035.
– Det är ett naturligt steg att ta om man tittar på hur man skapar ett mer hållbart arbetsliv. Vi tror att det här är någonting som svenska löntagare vill, säger Annika Strandhäll till SVT.
– Vi tror att detta även leder till förbättrad hälsa och får människor att orka hela vägen, fortsätter hon.
”Skräcksiffror”
SVT: Hur mycket hade detta kostat?
– Studier på de arbetstidsförkortningar som har gjorts pekar på att det finns en positiv samhällseffekt snarare än en stor kostnad, säger Strandhäll och hänvisar till bland annat Frankrike.
– De skräcksiffror som har varit uppe i den svenska debatten och som pratar om hundratals miljarder – det finns ingen empiri som stödjer det, menar Strandhäll.
Pehrson (L): ”250 miljarder”
I en skriftlig kommentar till SVT uttrycker Liberalernas partiledare Johan Pehrson kritik mot S-förslaget:
”Jobbar man mindre får man också mindre gjort. Det går inte att komma ifrån. Mer måste göras för att familjer enklare ska kunna balansera arbetsliv och fritid, men Socialdemokraternas förslag riskerar att resultera i det motsatta... Socialdemokraternas förslag innebär att vi skulle tappa skatteintäkter på 250 miljarder kronor. Det är mer än vad hela rättsväsendet och försvaret kostar tillsammans”, skriver Pehrson.
Även Svenskt näringsliv är kritiska. Enligt deras beräkningar resulterar en förkortning i en minskning av BNP på 8,1 procent.
Lett en arbetsgrupp
SVT har tidigare berättat om att Annika Strandhäll (S) under våren och sommaren har lett en arbetsgrupp som haft i uppdrag att ta fram ny arbetsmarknadspolitik för Socialdemokraterna.
Ett annat förslag som presenterades var att man ska kunna ansöka om trygghetspension efter att man arbetat i 40 år, oavsett vilket ålder man då är i.
Annika Strandhälls arbetsgrupp är en av elva grupper som under året har arbetat med att ta fram förslag på ny politik inför valet 2026. Förslagen som presenterats på fredagen ska inte betraktas som partiets färdiga politik, utan ett underlag till partiets kongress nästa år.
Arbetstid i Sverige
Lagen om arbetstid reglerar bland annat hur många timmar en person får jobba under en vecka. Enligt nuvarande lagstiftning får arbetstiden uppgå till högst 40 timmar i veckan, vilket brukar kallas för heltid.
Så har lagen sett ut sedan 1973, då den senast ändrades.
Omkring 80 procent av tjänstemännen och 74 procent av arbetarna jobbar 40 timmar i veckan.