• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Montage med Olof Palme och Magdalena Andersson med LO-huset i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När 40-timmarsveckan infördes på 70-talet fanns en stark vilja att fortsätta sänka arbetstiden. Men rörelsen kom av sig. Varför? I videon reder Mats Knutson ut den snåriga frågan om arbetstidsförkortning. Foto: SVT

Därför har arbetstiden inte sänkts på 50 år – nu ska LO-facken ta ställning

Uppdaterad
Publicerad

40-timmarsveckan infördes 1973 – och trots diskussioner om att korta den så har inget hänt på 50 år. Nu växer dock stödet för att minska arbetstiden.

– Om Socialdemokraterna sätter ner foten har det potential att bli en valfråga, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Enligt SOM-institutets senaste siffror är 54 procent av svenskarna positiva till att införa sex timmars arbetsdag, den högsta siffran sedan 00-talet.

Senast politiken lagstiftade kring veckoarbetstiden var 1973. Men i år har test med kortare arbetstid satts igång och delar av socialdemokratin vill lyfta frågan igen. Flera fackförbund har också ställt sig positiva till att gå fram lagstiftningsvägen – men det är inte alla som gillar idén.

– Det är fack och arbetsgivare som ska göra de bedömningarna, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, Sveriges största fackförbund.

”Skillnad på privata och offentliga förbund”

Även inom LO har det funnits olika uppfattningar genom åren. IF Metall, där ordföranden har en plats i Socialdemokraternas verkställande utskott, har traditionellt varit emot lagstiftning, medan Kommunal nu vill se det.

– Metall och förbunden i privat sektor har varit mindre roade av att politiker ska lägga i, medan de i offentlig verksamhet har sett det som nödvändigt med lagstiftning för att slippa betala arbetstidsförkortning med lägre löner, säger arbetstidsexperten Mats Essemyr.

”LO:s vägval avgörande”

LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson vill att LO ska driva frågan om förkortad arbetstid med ”full kraft”. Frågan blir stor på LO:s kongress, som inleds den 17 maj och deras vägval väntas påverka Socialdemokraternas inriktning.

– Socialdemokraterna kommer inte vara beredda att gå fram med lagstiftning om inte LO är enat och entusiastiskt i frågan. Det blir för stora interna konflikter, säger Mats Essemyr.

En arbetsgrupp ledd av Annika Strandhäll väntas presentera ett förslag på området före sommaren och frågan avgörs slutgiltigt på partiets kongress nästa år. Mats Knutson tycker att arbetstidsförkortning har potential som valfråga.

– Den visar på en tydlig konflikt mellan höger och vänster, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.