Efter flera år som chef började Anna-Carin Alderin intressera sig för framtidens arbetsmarknad och fick då upp ögonen för ”4 Day Week Global”, en ideell organisation som samarbetar med universitet som Boston och Cambridge för att studera effekterna av kortare arbetsveckor.
– Jag är småbarnsmamma, har jobbat i höga positioner och verkligen försökt att få ihop livet. Jag ser att det finns många sätt som vi kan jobba smartare på, säger hon.
Hur fungerar det i Sverige?
Anna-Carin har nu initierat en svensk forskningsstudie där 15 till 20 arbetsplatser ska testa att jobba färre timmar under en sexmånadersperiod, med start i höst. Leder forskningen gör Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstad Universitet. Hon är intresserad av att undersöka hur man gör för att leverera lika mycket jobb på kortare tid, och vad gör folk på den lediga tiden.
– Det finns enstaka svenska företag och organisationer som har gjort egna studier, men inte med validerade forskningsmått. För mig är det viktigt att ta reda på hur det här fungerar i Sverige, säger hon.
Risker med projektet
Den tidigare TCO-utredaren och ekonomhistorikern Mats Essemyr har nyligen skrivit en rapport om arbetstidsförkortning, på uppdrag av tankesmedjan Futurion. Han tycker att det är välkommet med mer forskning på området i Sverige, men ser också risker med att nya arbetstider införs, utan något lokalt avtal mellan företagsledningen och facket.
– Om man efter perioden återgår till femdagarsvecka så skapar det osäkerhet i arbetsvillkoren, säger han.
Se mer om projektet i videon – och hör om hur arbetstidsförkortning även har blivit en aktuell politisk fråga.