Under tisdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) och arbets- och etableringsminister Ylva Johansson (S) tre vallöften. Ett var att införa språkplikt för asylsökande, där frånvaro från undervisningen kan leda till indraget dagersättning.
– Många läser svenska redan under asyltiden men vi vill att det ska vara obligatoriskt och säkerställa att både män och kvinnor deltar, säger Ylva Johansson.
Kravet gäller deltagande i svenskundervisning och ska också gälla personer som fått uppehållstillstånd samt de som saknar arbete och inte kan svenska, föreslår partiet.
Språkträning för vård- och omsorganställa
Från årsskiftet införde regeringen en utbildningsplikt för nyanlända. Den går ut på att de som inte kan arbeta ska ägna sig åt utbildning och andra insatser som bedöms nödvändiga för att kunna ta ett arbete.
I Socialdemokraternas språkpaket nämns också utrikesfödda som har jobb men bristande språkkunskaper. Till exempel anställda inom välfärdsyrken, som vård och omsorg. Här vill man ta fram en modell för språkträning.
– Det kan handla om kurser och utbildningar eller att utveckla tekniska hjälpmedel.
– Utgångpunkten är att säkerställa att de som har en fot in på arbetsmarknaden ska ha möjlighet att utveckla sina språkkunskaper för att höja kvalitén i omsorgen och i välfärden, säger Magdalena Andersson.
”Föräldraförsäkringen behöver ses över”
För föräldralediga nyanlända vill man bland annat satsa på öppna förskolor som också har språkträning för föräldrarna.
– Vi vill att det ska finnas goda möjligheter att lära sig svenska också när man är föräldraledig, säger Magdalena Andersson.
Föräldraförsäkringen behöver dock ses över i sådana fall. Enligt Magdalena Andersson kan den i dag påverkas om man deltar i till exempel SFI-undervisning som inte är på kvällstid.