Ingen av landstingen i Sverige klarade förra året målsättningen om att alla inom barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) ska få en första bedömning inom 30 dagar. Framför allt har det senaste två åren inneburit stora försämringar och kön till Bup har ökat.
Räcker inte till
– Vad vi ser är att den psykiska ohälsan för barn och ungdomar ökat väldigt snabbt. Framför allt handlar det om neuropsykiatriska diagnoser. Så trots att barn- och ungdomspsykiatrin träffar fler än vad som någonsin har gjort och gör mer, så ökar andelen som mår dåligt ännu snabbare, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter.
Faktum är att det har blivit sämre tillgänglighet sedan ni avskaffade kömiljarden 2015, var det rätt beslut?
– Man ska inte blanda ihop det med den här prestationsbaserade ersättningen för det hänger inte ihop. Den avrättades av riksrevisionen, professionen och SKL (Sveriges kommuner och landsting). Man menar att den ledde till undanträngningseffekter för inte minst de barnen som hade de största behoven, där det handlade om att snabbt städa av de enkla snabba fallen.
”Ta problemet på allvar”
– Så vill inte jag bygga upp den svenska psykiatrin för barn och unga. Nu handlar det om att ta det här problemet på allvar och göra rätt i grunden, säger Strandhäll.
Socialministern har tidigare sagt till SVT Nyheter att grundproblematiken handlar om brist på personal inom Bup.
– Det handlar om att förflytta satsningen från att tro att personalen i de här verksamheterna ska springa snabbare för att man har ekonomiska incitament, till att faktiskt ta i grundproblemet som är kompetensförsörjning, säger Annika Strandhäll.