Speciell MC-typ bakom dödsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem som dött i motorcykelolyckor de senaste åren har kört så kallade supersport-cyklar. De sportiga motorcyklarna körs ofta i farligt höga hastigheter men det är svårt att komma åt problemet.

Supersport kallas en viss typ av sportiga motorcyklar med snabb acceleration och hög prestanda.

De senaste åren har den här mc-typen varit klart överrepresenterad bland motorcykelolyckor med dödlig utgång, visar siffror från Trafikverket.

Supersport-cyklar var inblandade i en tredjedel av alla mc-olyckor med dödlig utgång under åren 2005-2009. Detta trots att bara cirka var tionde motorcykel i Sverige är en supersport.

Från den 1 januari till den 12 juli i år har supersport-cyklar varit inblandade i över hälften – 56 procent – av alla mc-olyckor med dödlig utgång, visar nya siffror från Trafikverket.

Samtidigt har dödstalen bland motorcyklister sjunkit jämfört med samma period förra året. Under perioden 1 januari till 29 juni 2010 omkom 15 motorcyklister, jämfört med 21 omkomna under samma period förra året.

Söker spänning

Patrik Ericsson på organisationen Sveriges Motorcyklister, SMC, menar att supersport-cykeln i sig inte är farlig – tvärtom tycker han att den är kul att köra.

-Jag äger själv en sådan hoj, som jag mest använder i utbildningssyfte. Den inbjuder till rolig, aktiv körning. Du följer med i svängarna och blir ett med motorcykeln, säger han.

I stället är det kombinationen effektstark motorcykel och riskbenägen förare som leder till olyckor, säger han.

Per Johansson, vd på Moped- och cykelbranschens riksförbund, MCRF, håller med.

-Fordonet i sig är inte farligt, men många som kör dem är oförsiktiga och har en övertro till sin egen kapacitet, säger han.

Höga hastigheter

En orsak till det höga antalet dödsolyckor är att många Supersport-förare kör i mycket höga hastigheter – ett problem som är svårt att komma åt, enligt Lena Erixon, stf generaldirektör på Trafikverket.

-Fartkamerorna på vägarna uppfattar oftast inte mc-förarnas ansikten, eftersom förarna bär hjälmar med visir. Det gör det svårt att komma åt dem som kör för fort, säger hon.

I dag är det bara möjligt att bötfälla en fortkörare om det går att identifiera honom eller henne.

Lena Erixon vill inte gå så långt som att efterlysa ny lagstiftning på området. I stället ser hon gärna fler fartkontroller längs vägarna.

-Om polisbevakningen ökade på vägarna skulle det kunna fungera i förebyggande syfte för att få ner hastigheterna, säger hon.

Förbud fel väg

Att förbjuda supersport på vägarna tror däremot branschorganisationerna är helt fel väg att gå.

-Det skulle vara ett slag i luften. Om den här riskgruppen inte skulle få tillgång till att köra supersport-hojar skulle de ändå ha kvar samma riskbeteende, kanske börja köra snabba bilar i stället, säger Patrik Ericsson på SMC.

-Jag tror att man i stället måste öka riskmedvetenheten bland förarna, och locka dem att gå frivilliga kurser, säger Per Johansson på MCRF.

Jenny Modin

MC-olyckor och supersport

• Antalet motorcyklar i trafik i Sverige har ökat från 100.000 år 1990 till 300.000 år 2009.

• Supersport utgör mindre än 10 procent av det totala antalet motorcyklar i trafik.

• Mellan 2005 och 2009 omkom 225 personer i mc-olyckor.

• Mer än en tredjedel av motorcyklarna i dödsolyckorna var en supersport.

• Från 1 januari till 12 juli i år omkom 16 motorcyklister, varav nio på supersport.

• Från och med november 2009 måste alla som ska ta mc-körkort ha genomgått en särskild riskutbildning.

• Både Trafikverket och motorsport-branschen hoppas på att de nya reglerna ska bidra till att få ner de höga dödstalen med Supersport-cyklar.

Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.