Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Galvenius, vice vd på Svensk försäkring berättar varför den som drabbas av en sprängning kan få stå för en del av renoveringen. Foto: SVT

Försäkringsbolagen om sprängningarna: Därför måste drabbade betala

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk försäkring försvarar systemet med åldersavdrag – som gör att de som utsatts för sprängdåd tvingas betala dyra mellanskillnader när husen ska renoveras eller byggas upp igen.

– Har man inte gjort något underhåll av sin fastighet under en längre tid är det inte orimligt att man får en lägre ersättning, säger Mats Galvenius, vice vd.

De som drabbats av skador i samband med sprängningar möter samma försäkringsvillkor som vid en brand eller en vattenskada. Ersättningen bedöms då utifrån vilket skick som huset hade före skadorna.

Är huset gammalt och måste renoveras eller återuppbyggas kommer försäkringsbolaget att göra ett åldersavdrag som motsvarar den nya fastighetsstandarden. Enligt Mats Galvenius, vice vd på branschorganisationen Svensk försäkring, innebär det att husets befintliga värde sänks och ersättningen blir mindre.

”Oroväckande trend”

Enligt polisens statistik över detonationer 2023 har 38 registrerats i Sverige fram till mitten av mars. Det är tolv fler jämfört med första kvartalet förra året.

Mats Galvenius tror att antalet försäkringsärenden kopplat till detonationer kommer öka i en liknande utsträckning.

– Det är en mycket oroväckande trend. Varje sprängning orsakar inte bara en otrygghet i samhället och drabbar många oskyldiga försäkringstagare. Det kostar tresiffriga miljonbelopp för försäkringsbolagen, säger Mats Galvenius på Svensk försäkring.

Risk för dyrare försäkring

För att kunna täcka skadekostnaderna kan då företagen även tvingas höja priset på försäkringar.

– Man måste komma ihåg att de här sprängningarna ofta leder till väldigt komplexa och stora skador och då tar det tid. Dels på grund av att det ofta är en brottsplats och då får inte försäkringsbolaget komma dit.

Först efter att polisen har hävt avspärrningarna får försäkringsföretaget ta vid och göra en besiktning för att avgöra vad som ska återuppbyggas och rivas.

– Jag har stor förståelse att man som försäkringskund i ett sådant utsatt läge tycker att den här tidsutdräkten är väldigt jobbig.

Hör Mats Galvenius förklara varför den drabbade tvingas stå för kostnaden, i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.