Hur kommer Sverige att påverkas av kriget i Ukraina? SVT:s inrikespolitiska kommentator svarar på läsarnas frågor. Foto: TT/SVT

Så påverkas Sverige av kriget – SVT:s Mats Knutson svarade på publikens frågor

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina. Kriget har påverkat hela Europa och världen som tvingats ta ställning till den ryska aggressionen. Under kvällen har SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson svarat på publikens frågor om hur kriget påverkat och kommer att påverka Sverige.

Ställ dina frågor om Sverige och kriget

John • ligger det nån sanning i att Nato inte skulle expandera när sovjet föll
varför tror folk att ryssen inte skulle känna sig hotad om alla grannländerna var med i Nato vad är det för fel i att vara neutrala ??

Nej, såvitt jag vet finns inga avtal om detta. Natos expansion handlar snarare om att länder i Östeuropa efter demokratiska beslut valt att söka medlemskap i Nato, inte om att Nato tvingat dem att bli medlemmar. Sveriges och Finlands beslut att söka medlemskap är också ett exempel på detta.

Pinnat inlägg

Chatten avslutad

Och där har Mats Knutson svarat på den sista frågan för i kväll. Tack till alla som skickat in frågor! Alla svar kommer att kunna läsas här i efterhand.

Jan • Om Ryssland använder kärnvapen i "begränsad" skala i Ukraina; hur, om alls, påverkas vi i Sverige av det? Nedfall (beror väl på väder)?

Hur svarar Nato, USA? En eskalering med kärnvapen är väl det sista vi vill ha.

Har mardrömmar om kärnvapen. Det finns väl ingen reell risk eller anledning för Ryssland att anfalla Sverigen med kärnvapen? Eller?

Ryssland har i sin militärdoktrin användandet av taktiska kärnvapen på slagfältet. Hittills har man dock inte använt några, men skulle Ryssland sätta in kärnvapen finns självklart en betydande risk för eskalering till ett mardrömsscenario. Förhoppningsvis har det en avhållande effekt på att sätta in kärnvapen.

Sofia • Finns det överhuvudtaget hopp om förhandlingar? Vad krävs för att nå dit?

Ännu så länge finns inga tecken på att någon av parterna är beredda att gå till förhandlingsbordet.

Daniel • Som utlandssvensk är det ofta svårt att veta vad folk hemma egentligen känner om något - finns det en allmän oro för rysk aggression efter alla Putins utspel om kärnvapen eller verkar de flesta hålla sig lugna och utgå ifrån att det inte kommer gå så långt?

Av olika opinionsundersökningar som gjorts kan man dra slutsatsen att anfallskriget mot Ukraina har skapat stor oro också i Sverige. Det handlar både om synen på Ryssland som stormakt men också det växande stödet för ett svenskt Nato-medlemskap.

Thomas • Finns det risk att Ryssland och kanske även Kina eller Iran plockar isär erövrade NLAW och börjar masstillverka liknande vapen på sikt?

Ja, den risken finns förstås alltid. Men det är inte enbart Sverige som skickat NLAW till Ukraina.

Kei • Säkerhetsgarantierna som Sverige fått är inte mer en vad Ukraina får. Min bedömning är att dom gäller hjälp av krigsmateriel etc. Tror knappast att Nato inför artikel 5 för Sverige om dom inte är med i Nato. Eller vad tror ni ?

Nej, artikel 5 gäller bara Nato-medlemmar. Det USA och Storbritannien t ex har uttalat för svensk del, handlar om säkerhetsförsäkringar, alltså inga garantier men ett löfte att ställa upp om det behövs. Men det är givetvis skillnad mellan garantier och försäkringar. Och garantier får man bara som fullvärdig medlem.

Stig • Vad händer om det blir flera koranbränningar? Hur ska regeringen klara balansgången mellan att inte reta upp Turkiet eller SD?

Polisen avslår nu ansökningar om koranbränningar, men besluten har överklagats och kommer att prövas rättsligt. Det innebär att en domstol kan komma att underkänna polisens beslut. Skulle det ske och det blir nya koranbränningar i Sverige kan detta på nytt sätta käppar i hjulet för Sveriges Nato-medlemskap.

Henke • Varför ska det alltid bli rubriker och pressträffar så fort det ska skickas något retar inte det upp Ryssland?

Ryssland har redan pekat ut Sverige som fientligt inställt pga tidigare stödpaket till Ukraina, så jag tror inte att den aspekten spelar någon roll. Snarare är det viktigt för Sverige att visa att man stödjer Ukraina.

Stina • VAD skulle kunna få Putin och hans medlöpare att dra sig tillbaka? När skulle Rysslands ledning kunna säga att nu får det vara nog?

Det skulle vara om kostnaderna för kriget uppfattas som alltför tunga att bära. Men där verkar vi långt ifrån vara nu. Sovjetunionens invasion av Afghanistan avbröts efter stora förluster och en insikt att kriget inte kunde vinnas. Men, som sagt, där verkar inte Putin vara ännu. Tvärtom tycks han vara beredd att fortsätta kriget.

Dennis • Vid krig i Sverige, skulle även här som i Ukraina och Ryssland gälla ett förbud för män att lämna Sverige?

I Sverige finns en totalförsvarsplikt som innebär att staten kan begära att alla vuxna medborgare på olika sätt deltar i försvaret, antingen det militära eller genom civilförsvar och räddningstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.