Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caisa Rasmussen/TT

Regeringens svar på koranbränningarna: Intensivare inre gränskontroll i Sverige väntas

Uppdaterad
Publicerad

Den inre gränskontrollen i Sverige ska intensifieras mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget, uppger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff. Regeringen väntas fatta beslutet på torsdagen.

– Personer med mycket svag koppling till Sverige ska inte kunna komma till Sverige för att begå brott eller för att agera i strid med svenska säkerhetsintressen, säger Ulf Kristersson (M).

Beslutet som väntas på torsdag handlar om att polisen får i uppdrag att intensifiera arbetet med kontroller vid inre gräns.

På tisdagens presskonferens pekade justitieminister Gunnar Strömmer (M) också på tidigare beslutad lagstiftning som träder i kraft på tisdagen.

– Det innebär att polisen får utökad möjlighet att genomföra kroppsvisitation, genomsöka fordon och id-handlingar. Syftet är att stärka polisens arbete och förebygga hot mot den inre säkerheten, säger Gunnar Strömmer.

Redan i maj fattade regeringen beslut om att återinföra gränskontroll för att kunna identifiera inresande personer som kan utgöra ett säkerhetshot. Det gäller till november i år.

Ordningslagen kan ändras

Inriktningen för regeringens arbete för att stoppa koranbränningar riktar helt in sig på ordningslagen – där man utreder om polisen i sin tillståndsprocess även kan ta hänsyn till Sveriges nationella säkerhet och inte bara säkerheten på platsen för demonstrationen.

– I dag är vi väldigt sårbara om en till exempel en statlig aktör agerar genom bulvaner i Sverige för att skada våra säkerhetsintressen, säger Gunnar Strömmer.

Tills en eventuell lagändring är införd kommer polisen fortsätta att ta ställning till varje ansökan.

– I de konkreta fallen har polisen dialog med de som ansöker om tillstånd och där lyfter man säkerheten för den som ansöker om tillstånd.

Jobbar på bred front

Under pressträffen lyfte också statsministern de kontakter som olika ministrar i regeringen har haft med utländska stater och underrättelseorgan. Han satte själv stort värde på helgens samtal med Danmark, som ju befinner sig i en liknande situationen som Sverige.

– De har haft många problem som vi haft före den här krisen. I invandringspolitiken och brottslighetspolitiken har vi mycket att lära från Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.