Jonas Falk är den person som suttit isolerad längst i Sverige. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Staten måste betala Jonas Falk ytterligare ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten måste betala ytterligare 1,5 miljoner kronor i ersättning för lidande till Jonas Falk, som suttit häktad i nästan 3,5 år. Det slår Stockholms tingsrätt fast på fredagen.

Den 11 november 2015 beslutade Justitiekanslern att bevilja Jonas Falk 1,6 miljoner kronor för att han hållits häktad i isolering mellan den 27 december 2010 till den 27 maj 2014.

Anledningen till häktningen var att han pekades ut av polis och åklagare som huvudman för en internationell liga som misstänktes smuggla tonvis med kokain från Colombia till Sverige i början av 2000-talet. Han satt häktad i väntan på att utredning och rättegångar skulle bli klara.

Operation Playa

Jonas Falk dömdes först till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt, men hovrätten friade honom senare. Enligt hovrätten höll inte bevisningen som åklagaren hade lagt fram.

Falk: Liknar vid tortyr

Jonas Falk menar att hans isolering under så lång tid går att likna vid tortyr och stämde därför svenska staten. Eftersom han frikändes på alla punkter av Svea hovrätt slår fredagens dom fast att Jonas Falk har rätt till ersättning enligt frihetsberövandelagen.

– Jag är nöjd med domen på så sett att jag kan uppfatta det som en form av upprättelse. Sedan är summan, 3,1 miljoner, naturligtvis otroligt låg jämfört med vad den borde vara, säger Jonas Falk till SVT Nyheter.

I sin dom skriver Stockholms tingsrätt att ersättningen på 1,5 miljoner kronor är för lidande han har utstått under sin tid i isoleringscell och inte för en ekonomisk skada.

– Vid bedömningen av om ytterligare ersättning för lidande ska utgå har tingsrätten framförallt beaktat att frihetsberövandet pågått under mycket lång tid och att mannen suttit isolerad under större delen av frihetsberövandet, säger rådmannen Jennie Dackmar enligt tingsrättens sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation Playa

Mer i ämnet