Statsepidemiologen: ”Stabil situation i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt cirka 2 500 personer har konstaterats vara smittade av coronaviruset i Sverige hittills. 42 personer bekräftas ha avlidit. Sedan en vecka tillbaka upptäcks mellan 100 och 200 fall dagligen, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi har för närvarande en stabil situation i Sverige, säger han på onsdagens pressträff.

Tegnell säger att man ser en viss ökning av coronavirusfall bland människor över 70 år i Sverige. Den högsta andelen fall finns i åldersgruppen 50-59 år.

– Det speglar väldigt mycket varifrån smittan kom in, genom resor från bland annat Alperna och andra ställen i Europa, säger Anders Tegnell.

Enligt statsepidemiologen testar man fler och fler personer för varje vecka som går. Totalt har cirka 24 000 individer testats i Sverige.

– Vi testar så mycket som laboratorierna och vården hinner med. Den stora bristen är inte i laboratorierna. Det är för vården att genomföra provtagningarna och ta hand om provsvaren på ett vettigt sätt, säger han.

”Omfattande spridning i USA”

Antalet smittade i världen närmar sig 400 000 personer. Mer än hälften finns i Europa, det samma gäller antalet dödsfall meddelar Tegnell. Däremot höjer han ett varningens finger för USA.

– Där händer väldigt mycket och det händer väldigt fort, och det kan bli problematiskt. Redan nu ser man väldigt många dödsfall och fall inom intensivvården, vilket talar starkt för att man har en rätt omfattande spridning i landet redan, som man kanske är lite för sent ute för att ta hand om på många ställen, säger han.

– Men vi får se, säger Tegnell.

”Inte hälsa på gamla anhöriga”

Statsepidemiologen uppmanar fortsättningsvis till de rekommendationer som tidigare har meddelats. Bland annat att stanna hemma om man känner sig sjuk och att inte träffa äldre personer i riskgrupp.

– Man ska fundera på sina resor och inte hälsa på sina gamla anhöriga under påsken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.