Turkiet överger sitt veto mot ett svenskt och finskt medlemskap i Nato och försvarsalliansens medlemsländer har nu formellt kommit överens om att bjuda in Sverige och Finland till Nato.
Statsminister Magdalena Andersson är nöjd över överenskommelsen med Turkiet.
– Jag har sovit gott. Det var en stor dag för Sverige. Ett viktigt steg in i Nato. Det är något som stärker Sveriges säkerhet, säger hon till SVT Nyheters team Andreas Öbrink och Filip Huygens som är på plats i Madrid.
Beskedet kom efter ett flera timmar långt möte mellan Sveriges, Finlands och Turkiets ledare.
– Det var väldigt konstruktivt. Är det så att tre parter sitter i ett rum och vill komma överens då kan man också göra det.
Kan förändra synen på vapenexport
Magdalena Andersson menar att avtalet med Turkiet inte kommer att förändra särskilt mycket i praktiken för Sveriges del, men att medlemskapet i Nato förändrar synen på vapenexport.
– Den svenska vapenexporten kommer att ses i ett annat ljus, men det gäller alla Natomedlemmar, inklusive Turkiet.
Länderna har kommit överens om att Finland och Sverige ska ta itu med Turkiets väntan på utvisningsbegäranden av terrormisstänkta “snabbt och noggrant med hänsyn till information, bevis och underrättelser från Turkiet”.
Det har skapat en oro att det kommer att ske utlämningar till Turkiet, men statsministern vill ge ett lugnande besked.
– Vi jobbar alltid enligt svensk lagstiftning och enligt de internationella konventionerna och utvisar aldrig svenska medborgare, och är det heller inte så att man ägnar sig åt terrorism då behöver man inte vara orolig.
Utvisar inte svenska medborgare
Vid en pressträff senare under onsdagen upprepade statsministern det budskapet:
– Det finns en del i Sverige som känner en viss oro och då vill vi vara tydliga med tre saker: Det första är att vi aldrig utlämnar någon som är svensk medborgare, det andra är att vi precis som tidigare kommer att följa svensk och internationell lag. Det tredje är att om man inte ägnar sig åt terroristverksamheter så behöver man inte vara orolig.
Under onsdagen florerade även medieuppgifter om en lista med namn på 33 personer som Turkiet kräver att få utlämnade från Sverige och Finland – varav en majoritet ska befinna sig i Sverige.
– Jag vet inte om den här listan kommit in. Det kommer vi att hantera i enlighet med svensk lag. Via de myndigheter som hanterar den typen av ärenden, säger Magdalena Andersson.
Enligt uppgifter till SVT ska ännu ingen lista med namn ha inkommit till den svenska regeringen.