Bara sedan förra sommaren har flera medier kunnat avslöja hur politiker fått ut stora ersättningar från riksdagen.
Flera av dem har dessutom tvingats avgå. Senast i dag kunder Dagens Nyheter avslöja att flera riksdagsledamöter fått ut ersättningar genom att de varit folkbokförda hos sina föräldrar.
En gemensam nämnare i flera av fallen har varit att politikerna haft boenden både i Stockholm och på annan ort, med motiveringen att man vill ha en anknytning till sin valkrets.
”Finns en logik”
Men det är knappast något som politikerna är skyldiga till, säger Tommy Möller, statsvetare på Stockholms universitet.
Men hör det ändå till på något sätt?
– Det finns naturligtvis en logik i att man har en förankring i den valkrets man representerar, och det kan ta sig uttryck i att man bor där, rätt mycket i alla fall.
Riksdagsledamöterna kan också välja att avstå från ersättning.
Får negativ effekt
Enligt Tommy Möller finns det forskning som visar att ”enstaka skandaler” inte får så stor betydelse på kort sikt. Men däremot kan man anta att utfallet blir ett annat när det sker flera avslöjanden och skandaler på kort tid.
– Det kan få en ackumulerad negativ effekt när det gäller förtroendet för politiker. Inte bara för det enskilda partiet, utan för politikerna som kollektiv.
Spelar roll för en viss grupp
Enligt Tommy Möller är förtroendet för politiker i Sverige ganska högt jämfört med för 20 år sedan.
– Men om man tittar på den grupp som har ett ganska starkt politikerförakt så vet vi att den här typen av affärer eller skandaler spelar en väldigt stor roll när man motiverar varför man inte litar på politiker.
Tror du att många politiker nu börjar fundera på hur de själva har haft det med sin folkbokföring?
– Det är jag ganska övertygad om, säger han.