• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsvetare Jenny Madestam Foto: Claudio Bresciani / TT / Orasis foto / Stockholmsuniversitet

Statsvetare: Riskabelt byta ut Anna Kinberg Batra ett år före valet

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas en tydlig utmanare, samtidigt är det riskabelt att byta ut en partiledare ett år före valet. Det här talar till Anna Kinberg Batras fördel när flera höga M-toppar kräver hennes avgång.

– Man får inte förminska aspekten att hon är den första kvinnliga partiledaren, säger statsvetaren Jenny Madestam.

De dåliga opinionssiffrorna för Moderaterna leder till oro i partiet. Flera tunga M-toppar anser att botten är nådd och vill byta ut partiledaren Anna Kinberg Batra.

LÄS MER: Tunga moderater kräver Anna Kinberg Batras avgång

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Statsvetaren Jenny Madestam, vid Södertörns högskola, säger att det brukar börja med att en mindre grupp inom partiet väcker kravet på partiledarens avgång. Därefter blir det en medial fråga och sedan kan det gå åt olika håll. Antingen lyckas kritikerna få med sig fler inom partiet vilket kan sluta med partiledarbyte, eller så sluter majoriteten upp bakom sin ordförande – som sitter kvar.

– Det som förmodligen pågår nu är att kritikerna försöker få med sig olika länsförbund så att man har en majoritet. Mycket handlar om vad som händer internt, är det bara några få personer som är kritiska eller finns det en majoritet? säger Jenny Madestam.

Björklund red ut krisen

Medierapporteringen kan påverka den interna opinionen. När frågan om att byta ut partiledaren väl har väckts kan fler börja grunna på vad de egentligen tycker om Anna Kinberg Batra. De kan också börja fundera på hur man snabbast kan undkomma den negativa rapporteringen.

LÄS MER: Ny Novus-mätning: C och M de mest populära regeringspartierna

Förra året hamnade Liberalernas partiledare Jan Björklund i en liknande situation som Anna Kinberg Batra, efter en maktstrid med partikamraten Birgitta Ohlsson. Men Björklund lyckades rida ut stormen. Enligt Jenny Madestam var skälet sannolikt att han var tydlig med att han tänkte sitta kvar, samtidigt som det inte fanns någon tydlig utmanare.

Det talar till partiledarens fördel

En sak som talar till Anna Kinberg Batras fördel är att det i nuläget inte finns någon alternativ kandidat för partimedlemmarna att ta ställning till. Hon gynnas även av att hon är partiets första kvinnliga partilledare.

– Man får inte förminska aspekten att hon är den första kvinnliga partiledaren, hur skulle det se ut att byta ut henne drygt ett år innan valet. Hon valdes på basis av att hon uppfattades som en ”duktig” moderat i Fredrik Reinfeldts anda. Det skulle vara ett fräscht ledarskap, en ganska ung kvinna.

Det som talar emot Moderatledaren är att hon inte riktigt bottnar i den politik som hon framför. Moderaternas egentliga problem är inte partiledaren, utan partiets otydliga politik, menar Madestam.

– Kappvändningen att räcka ut en hand till SD har gjort väljarna osäkra. Många uppfattar inte att Anna Kinberg Batra själv tror på vad hon säger, vet hon själv vad hon vill med Modereaterna eller handlar det om att hon vill ha regeringsmakten?

Riskabelt byta partiledare

Enligt Jenny Madestam handlar utspelet om att byta ut Anna Kinberg Batra om en önskan om att vinna valet. Moderaterna känner panik inför de dalande opinionssiffrorna och befarar att Centerledaren Annie Lööf ska bli Alliansens statsministerkandidat.

Jenny Madestam kan inte svara på hur stora chanser Anna Kinberg Batra har att sitta kvar, men menar att det är riskabelt för ett parti att byta partiledare ett år innan riksdagsvalet. Hon skulle inte bli förvånad om partikamraterna sluter upp bakom henne.

– Särskilt när det inte finns en självklar efterträdare. Man måste hinna lägga om vägen för Moderaterna, profilera sig och bli känd för väljarna om man inte redan är det.

LÄS MER: Moderaternas väg från valförlust till opinionskris

LÄS MER: Bakom kulisserna på M-krisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet