Statsvetaren: Ovanligt med partier med religiös bas

Publicerad

Riksdagspartierna har svikit minoriteterna, inte minst muslimska grupper, det menar partiet Nyans som nu satsar stort på både kommunala val och riksdagsvalet.  

– Det har varit ganska ovanligt i svensk politik att partier grundas med en religiös basis, säger statsvetaren Sofie Blombäck. 

I valet på söndag ställer många småpartier upp runt om i landet. Ett som satsar på både kommunala val och riksdagsvalet är partiet Nyans.

Partiet menar att de etablerade riksdagspartierna har svikit landets minoriteter och de driver därför en politik där man bland annat vill begränsa yttrandefriheten. Samtidigt säger kritiker att partiet bidrar till ytterligare polarisering i samhället.  

Ovanligt med religiös bas

Sofie Blombäck, statsvetare på Mittuniversitetet, som inriktar sig på just nya partier säger att partier med religiös basis traditionellt är ovanliga ur ett svenskt perspektiv. 

– Traditionellt sett handlar svensk politik ofta om ekonomiska frågor, och på senare år har miljöfrågor och liknande tillkommit, säger hon. 

Hon lyfter att det exempelvis tog förhållande lång tid för Sverige att få in ett kristdemokratiskt parti i riksdagen. 

Nyans jämförbart med nederländskt parti

I resten av Europa är religiöst präglade partier vanligare. Då rör det sig framförallt om olika varianter av kristna partier eller regionala partier som lyfter religiösa minoriteter.

Det parti som är mest jämförbart med Nyans är enligt Blombäck det nederländska partiet Denk som också vänder sig till just invandrare med muslimsk bakgrund. 

Nyans vill begränsa yttrandefriheten, man vill exempelvis att det ska vara förbjudet att bränna Koranen. Hur radikal är Nyans politik? 

– Det är svårt att säga innan ett parti hamnar i en maktställning. Tittar man på vad partiet säger på deras hemsida så lyfter de framförallt olika minoritetsperspektiv. Tittar man på olika uttalanden som företrädarna gör får man kanske ett annat perspektiv, säger hon. 

Inte omöjligt att se Nyans i kommunen

Hon menar att det är svårt att veta vilken politik partiet faktiskt kommer att driva innan de hamnar i situationer där de tvingas fatta skarpa beslut.  

– Det är nog inte helt omöjligt att man tar sig in i en kommun så som i Malmö. Ska man ta sig in någonstans som nytt parti så är det på kommunal nivå, säger hon. 

Se statsvetaren förklara hur pass sannolikt det är att partiet Nyans kommer med i riksdagen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.