Foto: Orasis foto/Stockholms universitet

Statsvetaren: Tydligheten avgör förtroendet

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Annie Lööf (C) skjuter i höjden, för M-ledaren Anna Kinberg Batra går det åt motsatt håll. Enligt statsvetaren Jenny Madestam stavas förklaringen i båda fallen tydlighet. Men Kinberg Batra och Lööf kan också vara mer lika än man tror. – Lööf hade egentligen precis samma problem som ny partiledare, säger Madestam.

Centerledaren sticker ut i SVT:s/Sifos mätning. Andelen som har starkt eller mycket starkt förtroende för Annie Lööf har ökat med åtta procentenheter sedan förra mätningen och nu är hon den partiledare som har allra störst förtroende.

– Lööf har framförallt varit väldigt tydlig. Efter en kris i och med idédebattsdiskussionen i partiet för tre år sedan så har hennes självförtroende vuxit. Hon uppfattas som stark och förtroendeingivande, och hon har en tydlig profil: En liberal som står för öppenhet, säger Jenny Madestam, statsvetare med inriktning på politiskt ledarskap.

”En förlängning av Reinfeldt”

Till och med M-väljarna tycks föredra Lööf framför Kinberg Batra. Av de i Sifos mätning som säger att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag så har 62 procent stort eller mycket stort förtroende för Anna Kinberg Batra medan 68 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende för Annie Lööf (C).

– Det är anmärkningsvärt. Inte minst för Anna Kinberg Batra. Enligt undersökningen är det få av kärnväljarna som känner att hon är förtroendeingivande, säger Jenny Madestam.

Olika eller lika?

Det största problemet för Kinberg Batra är dock bristen på tydlighet, anser Jenny Madestam.

– Hon har inte visat sig tydlig som ledare och vem hon är i sitt ledarskap. Inte minst när det gäller grad av öppenhet och flyktingfrågan. Vad ska Moderaterna stå för?

Kinberg Batras företrädare Fredrik Reinfeldt hade ovanligt höga förtroendesiffror under sin tid som statsminister. Hans ledarskap uppfattades också som väldigt tydligt, enligt Madestam.

– Förtroendet hänger ihop med att ledarskaper förenas i en vision med vad man vill, och att man bottnar i sig själv så att folk tror på vad man säger.

Lång startsträcka för Lööf

Tydligheten. Samma sak som har varit nyckeln till framgång för Annie Lööf är nu alltså Anna Kinberg Batras stora problem. Men partiledarna har stora likheter, påpekar Madestam och påminner om att M-ledaren än så länge är ny i sin roll.

– Annie Lööf hade lång startsträcka, hon kritiserades för att vara stel och inte tillräckligt stark. Hon hade egentligen precis samma problem som Kinberg Batra har nu.

Förtroendet för partiledarna

Sifo genomförde under perioden 29 september-5 oktober 2015 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av svenskar 18 år och äldre. Sammanlagt intervjuades 986 personer. I intervjun ställdes frågor om förtroendet för partiledarna. Siffrorna visar andel som svarat att de har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Förra mätningen, från januari 2015, inom parentes.

Annie Lööf (C): 45 (37)

Stefan Löfven (S): 40 (47)

Gustav Fridolin (MP) 38 (38)

Anna Kinberg Batra: (M) 34 (37)

Jan Björklund (FP): 32 (35)

Jonas Sjöstedt (V): 30 (31)

Åsa Romson (MP): 22 (25)

Jimmie Åkesson (SD): 19 (13) (april 2014: 10)

Ebba Busch Thor (KD): 13 (34)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.