Statsvetarna om hur EU-valet kan påverka riksdagsvalet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi röstar mer utifrån enskilda sakfrågor och frågor som vi tänker att EU kan lösa. ” – hör mer i klippet. Foto: SVT

Statsvetarna: Det betyder resultatet för riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Framåt för MP och bakåt för SD. Så blev utfallet när svenskarna röstade i EU-parlamentsvalet. Men vad kan det säga om det kommande riksdagsvalet i Sverige? Statsvetarna Jenny Madestam och Henrik Ekengren Oscarsson reder ut.

Det rödgröna blocket fick en majoritet och Tidöpartierna backade när rösterna räknades efter söndagens val till EU-parlamentet. Men det är inte givet att resultatet kommer att synas i riksdagsvalet 2026.

Det menar Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola:

EU-val 2024

– De brukar spegla varandra, att man får en känsla för ungefär hur styrkeförhållandet ser ut. Däremot kan man inte titta på resultatet i ett EU-val, dra en rak linje och tänka att så här kommer utfallet bli i ett riksdagsval.

Kortare valrörelser

Henrik Ekegren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje. Han tillägger att det finns tydliga skillnader mellan de två olika valen – bland annat tenderar mindre partier att klara sig bättre i valet till Europaparlementet.

– Valrörelserna är oftast mycket kortare. Partierna satsar mindre, det är mindre mediebevakning och det är lättare för för små utmanarpartier att göra sig gällande, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Hör mer från de båda statsvetarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet