På toppmötet ska en deklaration med 20 principer för ökade sociala rättigheter undertecknas. Denna sociala pelare, som den kallas på EU-språk, innehåller en rad rättigheter för tillträde till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsvillkor och social trygghet.
Flera oppositionspartier har kritiserat deklarationen för att vara en väg mot ökad överstatlighet inom EU. En kritik som Löfven avfärdar.
– Det där är en skröna som passar dem som egentligen inte vill prata om sociala villkor. Det är deras sätt att motarbeta sakfrågan, säger han.
”Inte mer makt till Bryssel”
Det står, enligt Löfven. ”väldigt tydligt” i ingressen till den sociala pelaren att den inte innebär mer makt till Bryssel.
Den sociala pelaren är inte rättsligt bindande, men enligt Stefan Löfven så kommer den ändå att sätta press på EU-länderna, eftersom inget land vill riskera att bli sämst.
– Den första delen av pelaren handlar om tillträde till arbetsmarknaden. Vi ska öka sysselsättningsgraden, allra mest för kvinnor eftersom de har lägre sysselsättningsgrad än män. Då får alla länder visa hur de ska göra detta. Vi mäter, följer upp, lär av varandra.
– Då har vi ett strukturerat utvecklingsarbete även om alla länder arbetar med de 20 principerna utifrån sina egna förutsättningar.
Nytt EU-möte i december
EU-mötet i Göteborg ska följas av ett toppmöte i Bryssel i december.
– Där ska vi fortsätta diskutera hur vi ska ta detta vidare, säger Stefan Löfven.
Fakta: EU-toppmötet i Göteborg
Mötet äger rum fredagen den 17 november i Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg.
Statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller i mötet.
Bland deltarna finns Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Theresa May och andra stats- och regeringschefer i EU. Ledarna i Tyskland, Finland och Cypern är de enda som hittills tackat nej.
Även arbetsmarknadens parter, politiker, organisationer och studenter deltar. Totalt väntas runt 200 deltagare. Uppemot 380 journalister från olika länder bevakar mötet.
Fokus för mötet är att främja rättvisa jobb och tillväxt. Kallas för ”det sociala toppmötet”.
Till skillnad från när EU-ledarna har toppmöte i Bryssel sker många av diskussionerna i seminarieform och kommer att webbsändas.
/TT