Domen i det uppmärksammade fallet där sex pojkar åtalades för en gruppvåldtäkt mot en 15-årig flicka har väckt stor debatt kring det svenska rättsväsendets hantering av våldtäktsfall.
Katarina Wennstam, som skrivit flera reportageböcker kring sexuella övergrepp, säger till Aktuellt att det är dags att man flyttar fokus i diskussionen. Istället för att prata om kvinnosynen menar hon att det finns ett stort problem i hur vi ser på män i fall med sexuella övergrepp.
”En helt gräslig syn på män”
Enligt Katarina Wennstam ligger samhället till stor del bakom att bygga felaktiga könsroller. Dessa roller, menar hon, innebär att killar tillskrivs sexuella beteenden som inte stämmer överens med verkligheten.
– Man förutsätter att en man som blir sexuellt upphetsad blir också lite dum i huvudet. Han kan inte höra, kan inte förstå, kan inte vara empatiskt. Det är en helt gräslig syn.
Katarina Wennstam säger att den stereotypa mansbilden inte bara finns i samhället, utan följer med ända in i domstolstummen. Hon har i sitt arbete sett ”en manssyn som stinker” och som skapar ett stort problem – en förförståelse för mäns beteenden i samband med sexuella övergrepp.
– Han har inte hört att hon sa nej därför att han var för full, eller han förstod inte att hon inte ville för att hon hade gett honom en kåt blick tre timmar tidigare. Man har stor förståelse för att killar är sådana.
Ideal skiljer killar och tjejer åt
Manne Forssberg är författare och föreläser för ungdomar om sex. Han säger att de sexuella idealen för killar och tjejer skiljer sig åt. Tjejer förväntas vara lagom intresserade medan killar ska vara väldigt framåt. Även han menar att dessa olika ideal och roller gör att ungdomar får en skev bild av sexuella roller.
– Tjejer ska lära sig att akta sig för killars sexualitet. Om man förmedlar den bilden så legitimerar man på något sätt sexuella övergrepp, därför att ”killar är ju så”.
Undervisningen stor roll
Man måste börja prata med unga killar, menar Katarina Wennstam, för att förändra de skeva normerna som finns. Istället för att fokusera på att lära tjejer att akta sig för killar, måste man rikta undervisningen åt ett annat håll.
– Vi måste lära killar att veta var gränsen går – hur man får bete sig emot tjejer och hur man absolut inte får bete sig, säger hon.
Manne Forssberg tror även han att man har fel fokus i undervisningen. Han har märkt, under sina föreläsningar, att många ungdomar helst vill veta hur man blir ”en bra älskare”.
– Man måste prata mer om samspel och samtycke, att det krävs när man har sex att båda uttryckligen vill det.