Att avdragen ska tas bort framgår av regeringens promemoria inför budgeten för 2015.
Läxrut har varit ett av de mest ideologiskt laddade ämnena i skoldebatten, och infördes av alliansregeringen 2007. Kritiker har menat att det är fel att staten ska gå in och subventionera tjänster som alla inte har råd med. Dessutom ökar det inte likvärdigheten i skolan, menar man.
Redan innan valet gjorde Stefan Löfven klart att en S-ledd regering skulle stoppa avdraget.
– Vi ska inte ha ett läx-rut som gör det möjligt för de vars föräldrar som har råd att köpa läxhjälp, utan här gäller det att se till att läxhjälp ges efter behov, sa han i politikerduellen med Fredrik Reinfeldt en vecka före valet.
Branschen oroad
Rut-avdraget för läxhjälp var först en variant av barnpassning, men sedan 2013 började det även gälla för gymnasieelever. Läxhjälpsföretagen omsätter mångmiljonbelopp.
My academy är det största företaget i branschen och där är man förstås oroad över beskedet från den nya regeringen, och att det har gått så snabbt.
– Vi har hittills i år nyanställt över tusen personer. Det här är unga som fått sitt första jobb och när man ändrar förutsättningarna för branschen så snabbt så får det konsekvenser även för arbetstillfällena, säger VD Filip Johansson.
Fakta/Så tycker partierna om läxrut
- Socialdemokraterna: Nej till läx-rut
- Vänsterpartiet: Nej till läx-rut
- Miljöpartiet: Nej till läx-rut
- Alliansen: Ja till läx-rut
- Sverigedemokraterna: Ja till läx-rut
Källa: TT
Fakta om läxhjälp
Rut-avdrag för läxhjälp har funnits sedan 2007. I januari 2013 ändrades reglerna så att avdrag för läxhjälp även omfattar gymnasieelever, något som kritiserades av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
Företagen som finns på området har vuxit snabbt och omsatte runt 100 miljoner kronor 2013, och har sedan dess ökat i volym. Enligt finansdepartementets beräkningar skulle omsättningen hamna runt 150 miljoner kronor 2015.
Men nu stoppas alltså läxrut, förutsatt att den nya regeringen får igenom sin budget i riksdagen.