I våras blev det möjligt att anmäla coronarelaterade arbetsskador till Försäkringskassan. Sedan dess har över 7000 ärenden inkommit om personer som har smittats av covid-19 i sin tjänsteutövning, visar siffror från Arbetsmiljöverket som SVT Nyheter har gått igenom.
Hälso- och sjukvård samt äldreomsorg dominerar bland yrkesgrupperna och står för över 80 procent av anmälningarna.
Av dessa arbetar nära 3 000 personer inom slutenvård på sjukhus och lasarett, 2 000 inom särskilt boende för äldre och nästan 700 inom hemtjänsten.
– Vi ser ökningar igen och att det är inom vårdyrkena. Anmälningarna följer de allmänna samhällstrenderna kan man säga, säger Kjell Blom vid Arbetsmiljöverkets enhet för statistik och analys.
Universitetssjukhus i topp
Totalt sett står kvinnor för 83 procent av anmälningarna.
Bland arbetsplatserna i landet är det universitetssjukhusen som ligger i topp.
Enbart Örebros universitetssjukhus står för 223 av anmälningarna. Därefter följer Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Akademiska sjukhuset i Uppsala med 162 anmälningar vardera.
Inom vården utgör sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor den största andelen smittade.
– Situationen är allvarlig skulle jag säga. Vi gick in i pandemin redan i våras med en brist på våra yrken, de som hanterar patienter med det här viruset. Och Sverige hade inte förberett sig. Så vi satte mina kollegor i frontlinjen utan tillräckligt skydd. Det innebär att det är de arbetsskadorna vi ser i dag som är relaterade till covid-19, säger vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
”Bekymmersam utveckling”
Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges regioner och kommuner, SKR, uppger att frågan är prioriterad bland arbetsgivarna i landet.
– Det är en bekymmersam utveckling och jag vet att arbetsgivarna gör väldigt mycket för att lösa situationen säger hon.
Även andra yrkesgrupper har anmält coronasmitta under tjänsteutövning, om än i inte lika stor omfattning. Där ingår bland annat poliser och städare.
Samtidigt bedöms mörkertalet vara stort då långt i från alla anmäler att de har smittats i arbetet.
Arbetsplatserna där flest har anmält coronarelaterade arbetsskador
Arbetsplats och antal anmälningar:
Universitetssjukhuset Örebro 223
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge 162
Akademiska sjukhuset Uppsala 162
Länssjukhuset Ryhov och Sjukhustandvård i Jönköping 161
Falu Lasarett 159
Västmanlands Sjukhus Västerås 120
Danderyds sjukhus, Stockholm 115
Höglandssjukhuset, Eksjökliniken 111
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg 109
Centralsjukhuset Karlstad 86
Källa: Arbetsmiljöverket
Fakta – anmälda coronarelaterade arbetsskador
Att en sjukdom anmäls som arbetssjukdom eller arbetsskada betyder dock i sig oftast ingenting för individen som har drabbats. Det är först om en läkare bedömer att arbetsförmågan kommer att vara nedsatt in minst ett år – då kan man få livränta från Försäkringskassan. Istället fungerar anmälningarna som en signal till Arbetsmiljöverket. Myndigheten kan undersöka om det har funnits brister när det gäller skyddsutrustning och rutiner som gjort att personal varit utsatt för smitta.