Radon är en radioaktiv och cancerogen gas som enligt lag ska mätas och åtgärdas för att inte orsaka skador på människors hälsa. Trots det så finns det stora brister i många kommunala bostadsbolags arbete med radon. Vår granskning visar att många bostadsbolagen brister när de gäller att kartlägga, mäta och åtgärda radon.
500 lungcancerfall om året
Vi har undersökt 17 kommuner som är särskilt utsatta för markradon, enligt Statens geologiska undersökning. Vår granskning visar på en rad allvarliga brister. I fem kommuner har omkring var tredje kommunal bostadsfastighet en eller flera lägenheter med för höga halter radon.
Göran Pershagen är professor i miljömedicin och har forskat om radon. Han reagerar på att så många bostäder fortfarande har problem med för höga radonhalter.
– Riskerna med radon har varit kända i över tjugo är. Så det är ett misslyckande att vi inte har nått längre, säger Göran Pershagen.
Bostadsbolag följer inte lagen
Vår granskning visar också att det finns kommunala bostadsbolag som inte mätt radon alls under de senaste tio åren. Och så finns det fastighetsägare som inte kan redovisa en enda radonmätning.
Radon kommer in i bostäder via marken eller byggnadsmaterial, och orsakar 500 lungcancerfall om året. Eftersom gasen är skadlig får radonhalten i bostäder inte vara över 200 becquerel. Det är strålskyddslagen och miljöbalken som reglerar fastighetsägarna och kommunernas ansvar när det gäller radon. På Strålsäkerhetsmyndigheten ser de allvarligt på bristerna som vår granskning visar.
– De följer ju i sådana fall inte det som sägs strålskyddslagen, att hålla koll på radonhalten. Det är allvarligt om de inte gör det, säger Tomas Persson, utredare på Strålssäkerhetsmyndigheten.
Kommuner med radonbrister
Kommunerna med mycket markradon
Ekerö
Eskilstuna
Falköping
Hallsberg
Hallstahammar
Huddinge
Jokkmokk
Lysekil
Nykvarn
Simrishamn
Skövde
Sollentuna
Solna
Sotenäs
Tomelilla
Örebro
Örnsköldsvik
Östersund
Kommunerna som inte mätt radon alls eller har genomfört icke godkända mätningar
Tomelilla
Jokkmokk
Solna
Simrishamn
Kommuner som har problem med radon i ungefär var tredje bostadsfastighet
Eskilstuna
Hallstahammar
Huddinge
Nykvarn
Lysekil
Vi har granskat 17 kommuner som har kända problem med markradon. De valdes ut av SVT Nyheter och Hem & Hyras redaktioner efter samråd med Statens geologiska undersökning, SGU.
Fastighetsägaren måste se till att det inte finns hälsorisker för de som bor i bostäderna. Det regleras i lag.
Strålskyddslagen säger att fastighetsägaren ska mäta radonhalten regelbundet och åtgärda brister. Strålskyddsmyndigheten rekommendation är att mäta var tionde år eller efter en ombyggnation.