I en ny rapport hävdar Riksrevisionen att det saknas samordning i händelse av kriser som kärnkraftsolyckor, pan- demier och rämnande kraftverksdammar.
Riksrevisionen anser att myndigheter- nas självständighet och kommunernas självbestämmande kan skapa problem, och vill att regeringen genom en undantagslag snabbt ska kunna bestämma vilken myndighet som ska leda arbetet.
”För svag styrning”
”Det är en svag nationell samordning och regeringens mål och krav är otillräckliga”, skriver riksrevisorerna Eva Lindström, Karin Lindell och Lennart Grufberg i Dagens Nyheter:
”En viktig förklaring till de brister vi har kunnat se i landets krisberedskap är att regeringens styrning är för svag”.
Vill ha myndighet
Riksrevisorerna anser att det är en brist att lagen inte tillåter regeringen att utse ”en myndighet som får ansvar för den operativa krisledningen på nationell nivå, inte ens om nödvändiga funktioner hotas.”
De konstaterar samtidigt att ”regeringen vidtagit en rad viktiga åtgärder” för organisationen av arbetet i regeringskansliet i en krissituation.
”Vi riksrevisorer bedömer att huvuddelen av de brister i regeringens och regeringskansliets krisberedskap som blev tydliga under tsunamikatastrofen år 2005 nu är åtgärdade”.
Schenström-affären
Regeringen har tidigare fått kritik för att statssekreterare Ulrica Schenström gick på krogen och berusade sig en kväll i oktober när hon hade jouren för landets krisberedskap.
Vid ett KU-förhör i maj sade statsminister Fredrik Reinfeldt att krishanteringsförmågan inte står och faller med en enda person och tillade att regeringen har förstärkt krishanteringsorganisationen.