SMHI höjde sina varningar i fjällkedjan till klass 2 inför fredagen. Vinden friskar i ordentligt och i Stekenjokk i Jämtlands län, som är en utsatt väderstation, har en medelvind på över orkanstyrka som uppmätte 49,7 meter per sekund dragit in under torsdagskvällen. Man misstänker att väderstationen blåst ner sedan dess.
– Öster om fjällen är det mycket hårda vindbyar. Träd fälls och elledningar rivs. Man får vara försiktig, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har vindar på uppemot 20 meter per sekund. Längs fjällkedjan har utsatta platser haft än mer stormstyrka – 25 meter per sekund. Och i vissa fall har byarna även där kommit upp i orkanstyrka.
Kulmen på vindstyrkorna inföll under förmiddagen på fredagen, och avtar sedan sakta under eftermiddagen och natten mot lördagen.
Runt 13-tiden beslutade Trafikverket att stänga Högakustenbron längs E4 från trafik. Den väntas hålla stängt hela fredagseftermiddagen.
Även Sundsvallsbron har stängt för trafik. Enligt Trafikverket blåser det runt 30 meter per sekund i vindbyarna.
Vägarna mot Norge är stängda
Samtidigt påverkas tåg- och vägtrafiken. SJ har ställt in sina tåg mellan Kiruna och Narvik och tre tåg mot Åre, från Stockholm och Göteborg, har Östersund som slutdestination.
Trafikverket varnar för mycket besvärligt väglag på vissa sträckor, bland annat i Jämtland där det är väldigt halt på vägarna. I Norrbottens län är E10 avstängd i båda färdriktningarna mellan Björkliden och Riksgränsen.
Samma gäller för E12 från Kåtaviken till riksgränsen vid Umbukta, samt E14 intill Åre.
Även väg 95 mellan Merkenes och Junkerdal i Norge är avstängd som en följd av ovädret.
Sammanlagt står omkring 100 personer utan ström i de drabbade områdena.
Stor lavinfara
En del personer är ute och åker skidor i fjällen i dagarna, vilket inte är att rekommendera under fredagen.
I Åre håller vissa av skidliftarna öppet, trots stormen.
– Stolliftarna är stängda. Men de flesta släpliftar kommer vara öppna, de ligger nedanför trädgränsen, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Skistar i Åre.
Han berättar att det är runt 5 000 skidåkare i Åretrakten just nu, som kanske ändå kan ge sig ut i blåsvädret. Men det snöar väldigt mycket, berättar han.
Lavinfaran bedöms samtidigt stor i Västra Vindelfjällen och enligt Naturvårdsverkets prognoser bör man ta den på stort allvar.
– I vissa områden bedöms lavinfaran vara på snudd till den högsta nivån, säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen.
Skolor stängda
I byn Ljungdalen i Härjedalen stänger skolan och förskolan under fredagen. I bland annat kommunerna Åre och Bräcke i Jämtland är skolorna öppna men de elever som har svårt att ta sig dit på grund av stormen får stanna hemma utan registrerad frånvaro.
– Räddningstjänsten har tagit fram bandvagnar för att kunna hämta folk som fastnar i snödrevet, säger reporter Marie Selander som befinner sig i Åre, där det vid 9-tiden snöar och blåser rejält.
Även i Dorotea samt Vilhelmina kommun stängs sammanlagt två skolor med anledning av stormen, skriver SVT Västerbotten. I just Västerbottens fjällkommuner har hemtjänsten infört beredskapsläge och äldre får övernatta i Tärnaby i förebyggande syfte för att inte bli insnöade.
Döptes till Jan
SMHI räknar med att det kan komma uppemot en halv meter snö i Lapplandsfjällen.
– Längs fjällkedjan kommer det snöa en hel del vilket gör att det blir ännu mer besvärligt. Men sedan längre in i landet kommer det inte att snöa speciellt mycket, säger Moa Hallberg.
Vinterstormen fick under torsdagen namnet Jan av SMHI eftersom han har namnsdag på fredag och på grund av att den tidigare stormen Alfrida döptes efter en kvinna. Under den stormen knäcktes träd och många blev strömlösa. Och risken för fler fallande träd är överhängande även nu.