Tidöpartierna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Mats Knutsons analys över regeringens största utmaningar för den resterande mandatperioden. Foto: TT/SVT

”Större underläge har hämtats in tidigare”

Publicerad
Analys ·

Klart övertag för oppositionen när andra halvlek av mandatperioden nu inleds. Men det behöver inte ha någon betydelse för valutgången 2026. Större underlägen har hämtats in av regeringar tidigare.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Oppositionen kan glädjas åt att man i SVT/Verians senaste väljarbarometer drygar ut övertaget i opinionen ytterligare. Just nu, i halvtid, har oppositionen ett till synes komfortabelt försprång. S, V, C och MP samlar 52,6 procent, Tidöpartierna får endast 45,4 procent.

Övertaget på 7,2 procentenheter kan framstå som stort, men behöver inte betyda särskilt mycket för valutgången 2026. Det finns exempel på regeringar som hämtat in betydligt större underlägen.

Dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldts alliansregering låg exempelvis under med 14,9 procentenheter i Sifos motsvarande väljarbarometer i september 2008, alltså vid samma tidpunkt i den mandatperioden. Reinfeldts regering var då mer eller mindre uträknad, men gjorde en stark andra halva av mandatperioden och vann valet 2010.

Brukar tappa stöd

Generellt sett brukar regeringar tappa stöd i början av en mandatperiod. Det gäller också i Sverige. Det handlar om det som statsvetarna kallar ”cost of ruling”, kostnaden av att regera. När man sedan går in mot nästa val, tenderar stödet för regeringen att öka. Ibland räcker det för ännu en valseger, ibland inte. Det finns exempel åt båda hållen.

För statsminister Ulf Kristerssons regering blir det avgörande att övertyga väljarna om att politiken för att knäcka brottsligheten biter. Det var den viktigaste frågan för Tidöpartierna i förra valrörelsen och väljarna förväntar sig leverans. Men också ekonomin, migrationen och klimatfrågan blir viktiga för regeringen när andra halvlek i mandatperioden nu inleds.

Regeringsfrågan extra viktig kommande valet

Regeringsfrågan är alltid betydelsefull i svenska val. Extra viktig lär den bli i det kommande valet. Här har nämligen båda regeringsalternativen bekymmer.

SD kräver exempelvis plats i en ny regering 2026, något L motsätter sig. För Kristerssons alternativ kan det betyda nya interna slitningar och att potentiella mittenväljare stöts bort.

S-ledaren Magdalena Andersson har liknande problem. Hon lär behöva stöd av både C, V och MP för att kunna bilda regering, och här är motsättningarna störst mellan C och V.

Ju närmre valet vi kommer, desto mer kommer S också att avkrävas ansvar för politiska förslag som väcks av V och MP. Det har drabbat S i tidigare val och lär ske igen.

Se Mats Knutson lista regeringens största utmaningar för den resterande mandatperioden i videon ovan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.