• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experten: Strängare straff poänglöst om gängen smiter undan

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet går flera partier ut med löften om stängare straff, men en ändring påverkar endast kriminella om risken att bli straffad ökar, enligt Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem. Annars blir det tuffa orden tomma.

– Då får det ju lätt en boomerangeffekt eftersom de kriminella gängen kan tänka ”staten klarar inte av oss”, säger han till SVT.

– De politiker som uttalar sig om strängare straff gör det i ganska tuffa ordalag, inte minst när valrörelsen är så pass intensiv. Brottsligheten ska bekämpas med all kraft, man ska vända på alla stenar, säger Sven-Erik Alhem.

– Men de kriminella gängens medlemmar är ju inte dumma i huvudet.

Med andra ord påverkas deras beteende inte av en straffskärpning på papper. Förblir risken att lagföras liten kan det kännas lönt för dem att skjuta ihjäl någon, resonerar han.

Utredning och häktning

Samtidigt ser Sven-Erik Alhem två övergripande fördelar med skärpta straff. Det första är att en hög straffskala tillåter polisen att använda hemliga tvångsmedel – såsom avlyssning.

– I de fall där det är angeläget att få till stånd ökad användning av tvångsmedel, där känns det bra med strängare straff, säger Sven-Erik Alhem.

Den andra fördelen är att ett minimistraff på två år innebär att den misstänkta personen kan sitta kvar i häktet fram till rättegången och därmed försvinner från den fysiska arenan där brott äger rum.

Så är redan fallet med grovt vapenbrott som sedan 2018 har ett minimistraff på två år. Det bidrog bland annat till att fler vapen i Stockholm togs i beslag, rapporterade tidningen Mitti.

Inför livstid för hot mot vittnen

Det finns ett brott där Sven-Erik Alhem tror att en straffskärpning skulle kunna ha effekt. Om brottet övergrepp i rättssak ledde till livstids fängelse skulle det ha en direkt påverkan på de kriminella som hotar vittnen till tystnad.

- De brotten är systemhotande mot hela rättsväsendet, och därför vore det väldig angeläget att veta att döms man till fängelse så ”kommer jag inte ut mer”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.