I april blev det känt att den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, kommer att delta på Almedalsveckan. Nu väljer flera organisationer att inte medverka.
”Sverigedemokraterna har normaliserats vilket är skrämmande nog och redan där har det gått över vår gräns.” skriver Streetgäris styrelse på Instagram och förklarar vidare att de efter mycket eftertanke inte kan stå för vad som sker på Almedalen 2017 med närvaro av nazister och rasister.
– Det är beklagligt att en organisation som Nordiska Motståndsrörelsen får ta plats på något som för många representerar en plats som står för gemenskap och där det förs samtal om demokrati och utveckling, säger Farida Al-Abani, styrelsemedlem i Streetgäris.
– Vi tänker inte stå för att dessa rörelser normaliseras.
Vill skydda sina medlemmar
Under förra årets Almedalsvecka arrangerade Streetgäris ett mingel för att samla kvinnor och ickebinära (personer som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön) – något de hade tänkt göra även i år. Men för att skydda de medlemmar som redan utsätts som kvinnor, ickebinära och där många ständigt får utstå hat från rasister, nazister, homofober och sexister bland andra, vill de inte längre delta i årets politikervecka.
– Vi kan inte garantera våra medlemmars trygghet. Ska vi behöva ha vakter? Först tänkte vi att det är bra att vi finns på plats, men till slut insåg vi att vi inte orkar lägga så mycket energi som det skulle ta att medverka under dessa förutsättningar, säger Farida Al-Abani.
LÄS MER: Nazister kommer till Almedalsveckan
Går ni inte miste om en viktig chans att påverka och höras av en större målgrupp?
– Jo, det kan kosta och det var ett tufft beslut, särskilt att inte finnas som trygg plats för de som behöver det, men det får vi tyvärr offra det i år. Vi har flera projekt igång och jobbar aktivt på flera platser i landet och i forum som tillåter att vi jobbar utifrån de värdegrunder vi står för, säger Farida Al-Abani.
Roks: ”Känns inte tryggt som feminist”
Ytterligare en organisation som bojkottar Almedalsveckan i år är Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Liksom Streetgäris vill de inte dela det offentliga rummet med grupper som bidrar till en normalisering av rasistiska åsikter.
”Anledningen är att de mörka och organiserade krafter som tillåts närvara i Almedalen, hatar kvinnor och framför allt feminister.” skriver de i ett pressmeddelande.
– Vi har övervägt för- och nackdelar men i det här fallet väger nackdelarna tyngre. Vi vill inte utsätta oss själva eller våra systrar för risker, säger Zozan Inci, ordförande i Roks.
Kan inte neka NMR att hyra plats
Mia Stuhre som är projektledare för Almedalen har i tidigare uttalande förklarat att de inte har mandat att neka NMR att hyra mark på grund av att det råder yttrandefrihet i Sverige.
NMR:s medverkan på Almedalen har mött stark kritik, bland annat Rosanna Dinamarca, talesperson för Vänsterpartiet, uttryckte: ”Jag vill inte ge nazister legitimitet” i en krönika för Feministiskt Perspektiv.
Efter kritiken har Mia Stuhre tillsammans med Leif Dahlby (S) meddelat att de skärper kriterierna för det officiella programmet. Det innebär dock ingen förändring av att NMR kommer att medverka och kunna torgföra sina åsikter.
LÄS MER: Statsvetare: Almedalen kan stärka Nordiska Motståndsrörelsen
– Jag tycker att det är olyckligt att man väljer att inte medverka alls under veckan. Nordiska motståndsrörelsen kommer att medverka i tre dagar, jag vet att en annan utställare valt att vara med men lämna innan NMR kommer, säger Leif Dahlby (S), ordförande för Almedalen 2017.
Håller med i principfrågan
Streetgäris menar att NMR:s medverkan inte är förenligt med den gemenskap och demokrati som Almedalen ska stå för, vad anser du om det?
– Det håller jag med dem om. Men jag håller inte med om att man behöver bojkotta hela veckan.
Kommer ni ändra deltagarvillkoren utanför det officiella programmet till nästa år?
– Vi kommer att se över det. Efter detta kommer vi utvärdera och se vad vi kan behöva göra för åtgärder, säger Leif Dahlby.
Streetgäris och Roks
Streetgäris startade 2013 och är ett nätverk för kvinnor och ickebinära. Det är framför allt en virtuell mötes- och diskussionsplats via Streetgäris Facebooksida som har över 8.500 medlemmar, men det arrangeras även fysiska möten och publika aktiviteter.
Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, jobbar för och med kvinno- och tjejjourer. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden med omkring 100 medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld, samt åt kvinnor i lesbiska relationer.