Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från fintech och IT till banker och offentlig sektor. Hör mer om undersökningen i videon. Foto: Jessica Gow/TT

Studenter prioriterar trygga anställningar – hållbarhet mindre viktigt

Uppdaterad
Publicerad

Fler vill ha en trygg anställning och färre bryr sig om arbetsplatsen engagerar sig i hållbarhet eller inte. Det visar en ny undersökning.

– Man kanske vill flytta hemifrån och funderar på hur man ska klara av räntorna, säger Emil Adén på undersökningsföretaget Universum.

Tidigare har studenter som ska ge sig ut på arbetsmarknaden velat arbeta på nystartade och snabbväxande företag där man kan göra karriär snabbt. Nu är det istället viktigare att ha en trygg anställning med flexibla arbetstider.

Det visar en ny undersökning där över 23 000 studenter har deltagit.

Emil Adén, Sverigechef på Universum som genomfört undersökningen, tror att en viktig anledning är det rådande omvärldsläget.

– Vi hade plötslig ett krig i vårt närområde men även en stigande inflation. Man kanske vill flytta hemifrån och funderar på hur man ska klara av räntorna. Då blir det att man börjar blicka tillbaks mot de större och mer kända arbetsgivarna.

Uppsving för rikets säkerhet

Det är även fler studenter än tidigare som uppger att de vill arbeta med rikets säkerhet.

– Om man titta på vad som sker i vår omvärld upplever man att det är ett inspirerande syfte att få arbeta med någonting som är större än sig själv, som att trygga upp offentlig sektor eller vara med att försvara vårt land på olika sätt.

Hållbarhet mindre viktigt

Endast 30 procent av de studenter som tillfrågats uppger att de skulle välja bort en arbetsgivare som inte engagerar sig i hållbarhet. Det är en minskning på 10 procent från 2021.

– Har man inte trygghet och stabilitet till att börja med är det svårt att lägga till extra värden. Då blir man mindre känslig för företag som inte arbetar med hållbarhet på det sätt som man kanske skulle vilja.

Män förväntar sig högre lön

Studenterna även fått svara på vad de förväntar sig i lön.

Män förväntade sig i genomsnitt 39 202 kronor medan kvinnornas förväntade sig en lön som var åtta procent lägre, 35 915 kronor. Det motsvarar en skillnad på 8 procent, eller nästan 40 000 kronor per år.

– Det är ett problem att man har en så olik bild av vad ens kompetens är värd när man går in på arbetsmarknaden med tanke på löneskillnaderna som redan finns , säger Emil Adén.

Om undersökningen

Undersökningsföretaget Universum utför varje år en studentundersökning där i år 23 403 studenter från 34 olika universitet.

Årets undersökning är gjord mellan september 2023 och januari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.