Studie: Mindfulness kan leda till ångest och depression

Uppdaterad
Publicerad

Meditation och mindfulness kan leda till ångest och depression – och i värsta fall självmordstankar. Det visar en ny studie.

– Det är som ett läkemedel. Det är bra för de flesta men det finns också vissa biverkningar, säger psykologen och forskaren Alexander Rozental.

Mindfulness är en form av meditation med ursprung i buddhismen, som nu används världen över för att minska oro, stress och depression. Och sedan 2016 rekommenderar Socialstyrelsen mindfullnessbaserad kognitiv terapi för att förebygga återfall av depression. 

Flera vetenskapliga studier har påvisat positiva effekter av mindfulnessträning. Men det kan också finnas negativa effekter av meditation och mindfulness, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Acta Psychiatrica Scandinavica. För en liten del, cirka 8 procent, av dem som testar meditation, leder det till oönskade effekter som ångest och depression.

Inte kopplat till tidigare ohälsa

Forskarna har, i en så kallad systematisk översikt, analyserat 83 olika studier om meditation och mindfulness, och kommit fram till att det inte är ovanligt med negativa effekter, även hos personer utan tidigare psykisk ohälsa.

De vanligaste biverkningarna var ångest och depression, men det fanns också fall där personer fått psykoser, panikattacker och självmordstankar efter att de mediterat.

”Så pass verksamma”

Alexander Rozental, som är legitimerad psykolog och forskare vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet, är inte förvånad över resultatet. Han menar att alla psykologiska behandlingsmetoder, som används för att behandla depressiva tankar och ångestsymtom, kan ha negativa effekter. 

– Jag brukar tänka att om de är potenta nog att ha positiv inverkan så borde de vara så pass verksamma att de skulle kunna leda till negativ inverkan på vissa individer, säger han.

Alexander Rozental är psykolog och forskare. Foto: svt

”Effekterna ofta övergående”

I mindfulnessbaserad terapi ligger vikten på meditation och övningar i syfte att öka förmågan att uppmärksamma tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser på ett nytt sätt. Det kan upplevas som jobbigt, menar Alexander Rozental. 

– Om man har försökt trycka undan tankar och känslor kan det i början leda till ökad ångest eller att man börjar lägga fokus på hur man har det. Men man ska vara medveten om att de här effekterna ofta är övergående.

Alexander Rozental tycker inte att den som mediterar och utövar mindfulness ska vara orolig.

– Det är en metod som för det mesta är bra, men som kan ha oönskade effekter.

Uppdatering: Artikeln har tillfogats ett förtydligande om att flera vetenskapliga studier också påvisat positiva effekter av mindfulness.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.